Szukasz kulinarnych inspiracji? Zaskocz domowników niebanalnym połączeniem smaków! Klasyczny śledź w nowoczesnej odsłonie to idealny wybór na uroczystą, świąteczną kolację z najbliższymi.
Przedstawiamy dwie propozycje, którym nie oprze się żaden wielbiciel śledzi. Zapraszamy do wykorzystania poniższych przepisów i gwarantujemy – goście będą zachwyceni!
Pierogi ze szpinakiem i filetem śledziowym w suszonych pomidorach
SKŁADNIKI:
Ciasto na pierogi (około 30 szt.):
- 300 g mąki pszennej
- 20 g masła
- 120 ml gorącej wody
- 1 mało jajko
- szczypta soli
Farsz:
- 5 filetów z suszonymi pomidorami z beczki śledzi SEKO
- 70 g kaszy jaglanej
- 110 g szpinaku
- 130 g sera ricotta
- 100 g startego sera mozzarella
- 35 g sera feta
- 7 pomidorów suszonych w oleju z ziołami
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka masła klarowanego
- sól, pieprz
Dekoracja: natka pietruszki lub rukola
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Ciasto: Mąkę przesiać do miski i dodać szczyptę soli. Do bardzo ciepłej wody włożyć masło i roztopić. Dodać wszystko do mąki mieszając łyżką. Na koniec wrzucić jajko i zagnieść gładkie ciasto. Wygniatać około 6 minut (w razie potrzeby podsypać mąką) i zawinąć w folię. Zostawić na pół godziny. W tym czasie przygotować nadzienie.
Farsz: Kaszę jaglaną ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Na patelni rozgrzać masło klarowane i podsmażyć na nim krótką chwilę czosnek. Dodać szpinak i mieszać, aż zwiędnie. Przestudzony szpinak posiekać. Filety śledziowe SEKO, cebulę z zalewy i suszone pomidory pokroić w drobną kostkę i wymieszać w misce. Dodać łyżkę marynaty z beczki śledzi SEKO, sery, szpinak z czosnkiem oraz ugotowaną kaszę i wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Lepienie pierogów: Ciasto podzielić na dwie części i kolejno rozwałkowywać na cienki, 3 mm placek. Następnie wycinać kółka szklanką i w każde z nich nakładać po jednej łyżce farszu. Składać na pół i zlepiać dokładnie brzegi. W dużym garnku zagotować wodę i posolić. Do gotującej się wody wrzucać po kilka sztuk pierogów i gotować około 3 min od czasu ich wypłynięcia na powierzchnię wody.
Podawać z posiekaną natką pietruszki lub rukolą.
Śledzik pod pierzynką
SKŁADNIKI:
- filety śledziowe lekko solone a’la Matjas w oleju 250 g
- 4 ugotowane ziemniaki
- 2 czerwone cebule
- 4 ogórki konserwowe
- 2 czerwone ugotowane buraki
- 4 jajka ugotowane na twardo
- pieprz
- majonez
- opcjonalnie żółty ser
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Filety płuczemy w zimnej wodzie, odsączamy i kroimy w kostkę. Cebulę, ogórki i ziemniaki kroimy w drobną kostkę, łączymy. Buraki ścieramy na tarce o grubych oczkach. Jajka ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Na dnie słoika układamy: warstwę śledzi, warstwę majonezu, posypujemy szczyptą pieprzu, warstwę mieszanki warzyw, warstwę majonezu, pieprz, warstwę buraków, majonez, szczyptę pieprzu i jajka. Opcjonalnie sałatkę można posypać startym na dużych oczkach serem żółtym. Słoiki z gotową sałatką zamykamy i chowamy do lodówki. Najlepiej danie przygotować dzień wcześniej, aby składniki się „przegryzły”.
Smacznego!