Śledzik na świąteczny stół – tradycja w nowym wydaniu

Szukasz kulinarnych inspiracji? Zaskocz domowników niebanalnym połączeniem smaków! Klasyczny śledź w nowoczesnej odsłonie to idealny wybór na uroczystą, świąteczną kolację z najbliższymi.

Przedstawiamy dwie propozycje, którym nie oprze się żaden wielbiciel śledzi. Zapraszamy do wykorzystania poniższych przepisów i gwarantujemy – goście będą zachwyceni!

Pierogi ze szpinakiem i filetem śledziowym w suszonych pomidorach

SKŁADNIKI:

Ciasto na pierogi (około 30 szt.):

  • 300 g mąki pszennej
  • 20 g masła
  • 120 ml gorącej wody
  • 1 mało jajko
  • szczypta soli

Farsz:

  • 5 filetów z suszonymi pomidorami z beczki śledzi SEKO
  • 70 g kaszy jaglanej
  • 110 g szpinaku
  • 130 g sera ricotta
  • 100 g startego sera mozzarella
  • 35 g sera feta
  • 7 pomidorów suszonych w oleju z ziołami
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • sól, pieprz

Dekoracja: natka pietruszki lub rukola

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Ciasto: Mąkę przesiać do miski i dodać szczyptę soli. Do bardzo ciepłej wody włożyć masło i roztopić. Dodać wszystko do mąki mieszając łyżką. Na koniec wrzucić jajko i zagnieść gładkie ciasto. Wygniatać około 6 minut (w razie potrzeby podsypać mąką) i zawinąć w folię. Zostawić na pół godziny. W tym czasie przygotować nadzienie.

Farsz:  Kaszę jaglaną ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Na patelni rozgrzać masło klarowane i podsmażyć na nim krótką chwilę czosnek. Dodać szpinak i mieszać, aż zwiędnie. Przestudzony szpinak posiekać. Filety śledziowe SEKO, cebulę z zalewy i suszone pomidory pokroić w drobną kostkę i wymieszać w misce. Dodać łyżkę marynaty z beczki śledzi SEKO, sery, szpinak z czosnkiem oraz ugotowaną kaszę i wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

Lepienie pierogów: Ciasto podzielić na dwie części i kolejno rozwałkowywać na cienki, 3 mm placek. Następnie wycinać kółka szklanką i w każde z nich nakładać po jednej łyżce farszu. Składać na pół i zlepiać dokładnie brzegi. W dużym garnku zagotować wodę i posolić. Do gotującej się wody wrzucać po kilka sztuk pierogów i gotować około 3 min od czasu ich wypłynięcia na powierzchnię wody.

Podawać z posiekaną natką pietruszki lub rukolą.

 

Śledzik pod pierzynką

SKŁADNIKI:

  • filety śledziowe lekko solone a’la Matjas w oleju 250 g
  • 4 ugotowane ziemniaki
  • 2 czerwone cebule
  • 4 ogórki konserwowe
  • 2 czerwone ugotowane buraki
  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • pieprz
  • majonez
  • opcjonalnie żółty ser

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Filety płuczemy w zimnej wodzie, odsączamy i kroimy w kostkę. Cebulę, ogórki i ziemniaki kroimy w drobną kostkę, łączymy. Buraki ścieramy na tarce o grubych oczkach. Jajka ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Na dnie słoika układamy: warstwę śledzi, warstwę majonezu,  posypujemy szczyptą pieprzu, warstwę mieszanki warzyw, warstwę majonezu, pieprz, warstwę buraków, majonez, szczyptę pieprzu i jajka. Opcjonalnie sałatkę można posypać startym na dużych oczkach serem żółtym. Słoiki z gotową sałatką zamykamy i chowamy do lodówki. Najlepiej danie przygotować dzień wcześniej, aby składniki się „przegryzły”.

Smacznego!

Poprzedni artykułOptymalny sposób na święta
Następny artykułJak być fit cały rok? Jedz ryby!

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj