Jak przygotować się do świąt? To odwieczne pytanie, które zadają sobie wszyscy wraz z nadejściem grudnia. Zanim zasiądziemy z rodziną przy wigilijnym stole, czeka nas całe mnóstwo przygotowań. Jednak czy przedświąteczna aura musi kojarzyć się tylko z nerwami i urwaniem głowy? Ależ skądże! Zasada jest prosta – nie zostawiajmy niczego na ostatnią chwilę! Zacznijmy już dziś! Najlepiej od kompletowania przepisów i potrzebnych składników. Zainspirujmy się propozycjami na tradycyjne, świąteczne dania. Gęsia skórka na myśl o świętach? To już przeszłość!
Aromatyczne zapiekane
Chyba nikogo nie trzeba przekonywać, że na bożonarodzeniowym stole nie może zabraknąć soczystej, rumianej pieczeni. To danie uświetni świąteczny obiad i doda mu uroczystego charakteru. Co więcej, zapach aromatycznej, pieczonej szynki przyciągnie wszystkich domowników – zwłaszcza po postnej Wigilii. Dobrze przyrządzona sztuka mięsa może stać się daniem popisowym! Chrupiąca, rozpływająca się w ustach pieczeń znakomicie komponuje się z dodatkiem miodu, pomarańczy i korzennych przypraw. Skuśmy się na takie połączenie! Prawdziwe doznania smakowe gwarantowane!
Sięgnijmy po przepis na aromatyczną szynkę pieczoną i zaserwujmy ją na swoim bożonarodzeniowym stole. Słodko-słone połączenie to zdecydowany faworyt tegorocznych świąt!
Aromatyczna szynka pieczona
Czas przygotowania: 60 minut
Ilość osób: 6
Składniki:
- 1,5 kg szynki wieprzowej
- 1 opakowanie Przyprawy do wieprzowiny Knorr
- 3 łyżki soli peklującej
- 3 łyżki miodu
- 2 pomarańcze
- 4 zmielone goździki
Sposób przygotowania:
- Natrzyj szynkę Przyprawą do wieprzowiny Knorr i solą peklującą. Zamarynowaną szynkę zostaw w lodówce na dwa dni.
- Po dwóch dniach usmaż mięso w całości na patelni, a następnie włóż do piekarnika nagrzanego do 180˚C. Piecz pod przykryciem folii aluminiowej przez około godzinę.
- Po wyciągnięciu z piekarnika natrzyj mięso miodem z cynamonem i goździkami, startą skórką z pomarańczy oraz wyciśniętym sokiem. Następnie piecz 30 minut, aż do skarmelizowania miodu.
Z sosem za pan brat
Doskonały dodatek do mięsa, podkreśla jego smak i nadaje mu miękkości. Gęste, tworzone na bazie różnych składników sosy, stanowią nieodłączny element świątecznego menu. Kuchnia staropolska obfitowała w różnorodne receptury na sosy.
Sos idealny? Esencjonalny, aromatyczny! Na Twoim świątecznym stole nie może zabraknąć mięsa w jego towarzystwie. Takie połączenie tworzy zgrany duet! Szef kuchni Knorr – Piotr Murawski poleca przepis na schab zapiekany z sosem grzybowym. Ta propozycja skradnie serca wszystkich domowników.
Schab zapiekany z sosem grzybowym
Czas przygotowania: 90 minut
Ilość osób: 6
Składniki:
- 1,5 kg schabu środkowego
- 1 opakowanie Sosu do pieczeni ciemnego Knorr
- 100 g suszonych grzybów
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki musztardy sarepskiej
- 100 ml wytrawnego czerwonego wina
- 1 łyżka Majeranku z krajów śródziemnomorskich Knorr
- 1 łyżeczka soli
- 0,5 łyżeczki Pieprzu czarnego mielonego z Wietnamu Knorr
Sposób przygotowania:
- Natrzyj mięso musztradą, posiekanym czosnkiem, solą, pieprzem i majerankiem. Zostaw w zimnym miejscu na około 6 godzin.
- Po 6 godzinach obsmaż z wszystkich stron na patelni i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200˚C. Piecz około 50 minut.
- Po tym czasie wlej na blaszkę czerowne wino i stawiając ją na gazie rozpuść przypieczone soki ze schabu.
- Całość wlej do mniejszego garnka i wymieszaj z Sosem do pieczeni ciemnym Knorr. Namoczone w gorącej wodzie grzyby dodaj do garnka i gotuj przez 5 minut. Schab pokrój na plastry o grubości 2 cm i podaj polane sosem grzybowym.
Przełamujemy stereotypy: Wigilia nie tylko z karpiem
Święta Bożego Narodzenia to czas, w którym chętnie sięgamy po ryby. Na wigilijnym stole prym wiedzie karp. Czy to jedyna możliwa opcja? Oczywiście, że nie! Dla wszystkich tych, którzy wolą ryby zdecydowanie mniej tłuste i o mniejszej liczbie ości, przedstawiamy ciekawą i równie smaczną alternatywę! W przyrządzeniu świątecznych przysmaków świetnie sprawdzą się sandacz, dorsz, halibut czy pstrąg. Wymienione ryby są delikatne w smaku, a także pozbawione charakterystycznego dla odmian słodkowodnych posmaku mułu. Nie bójmy się eksperymentować! Stawiajmy na nowe rozwiązania i zaskoczmy swoich gości!
Sandacz z imbirową glazurą udekoruje nasz świąteczny stół!
Sandacz z imbirową glazurą
Czas przygotowania: 30 minut
Ilość osób: 6
Składniki:
- 5 sztuk filetów z sandacza (każdy ok.200 g)
- 3 łyżki Przyprawy do grilla Knorr
- 4 łyżki Ketchupu Hellmann’s Łagodnego
- 2 łyżki sosu sojowego jasnego
- 10 g świeżo startego imbiru
- 2 łyżki oleju sezamowego
- 2 łyżki miodu
- sok z 1 limonki
- 1 pęczek natki kolendry
- kilka liści chrzanu lub białej kapusty
- 2 ząbki czosnku
Sposób przygotowania:
- Poporcjuj filety z sandacza według uznania.
- W osobnym naczyniu wymieszaj ketchup Hellmann’s, sos sojowy, starty imbir, miód, olej sezamowy, sok z limonki i Przyprawę do grilla Knorr. Do tak przygotowanej marynaty dodaj posiekany czosnek i kolendrę, następnie wymieszaj.
- Podziel marynatę na dwie części – jedną wykorzystaj jako sos do gotowej ryby, w drugiej części zanurz kawałki sandacza na 5 minut.
- Na kratce do grillowania ryb, wyłożonej liścmi chrzanu lub białej kapusty, ułóż rybę. Jeśli nie masz specjalnej kratki, rybę możesz grillować na tacce aluminiowej. Grilluj przez około 8 minut.
Jak przeżyć święta bez zbędnego stresu? Zacznijmy przygotowania już dziś! Zaplanowane posiłki pomogą nad wszystkim zapanować. Pamiętajmy, święta to czas dla rodziny. Zainspirujmy się podanymi przepisami i przygotujmy je dla swoich najbliższych w ten wyjątkowy czas! Będzie pysznie! Wesołych Świąt!