Biszkopt ciemny, bez glutenu czy pełnoziarnisty? Poznaj najlepsze przepisy!

Biszkopt to podstawa wielu ciast. Może być, jak w przypadku tortów czy rolad, przekładany kremami o różnych smakach i dekorowany polewą oraz owocami. Jak przygotować idealny biszkopt?

Biszkopt, choć ma bardzo prosty przepis, może być przygotowywany na różne sposoby, np. w wersji czekoladowej lub pełnoziarnistej. Dowiedz się jak przygotować biszkopt idealny!

Biszkopt ciemny – sprawdzony przepis na puszysty i miękki biszkopt!

Tradycyjny biszkopt można w łatwy sposób urozmaicić. Miłośnicy czekolady z pewnością rozsmakują się w biszkopcie z dodatkiem kakao. Dobry biszkopt jest puszysty i miękki. Jak go przygotować?

Do biszkoptu czekoladowego potrzeba mąki pszennej, jajek, drobnego cukru, cukru z wanilią, a także ciemnego kakao i proszku do pieczenia. Klasyczny biszkopt robi się niemal identycznie jednak bez dodatku kakao. Gdy upieczemy biszkopt w okrągłej formie będzie idealny na tort. Jeżeli skorzystamy z formy prostokątnej będzie świetnie nadawał się m.in. do ciast przekładanych. Szukasz sprawdzonego przepisu na lekki i puszysty biszkopt? Wejdź na https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/biszkopty-i-rolady/biszkopt-ciemny-czekoladowy-sprawdzony-przepis.

Pełnoziarnisty biszkopt? To możliwe

Biszkopt nie musi być zawsze przygotowywany z mąki pszennej. Równie dobrze można dodać do niego mąki, która zawiera ziarno pszenicy, żyta i orkiszu. W sklepach można kupić gotową mieszankę. Wówczas biszkopt będzie nie tylko pyszny, ale i zdrowszy.

Biszkopt bezglutenowy? Wypróbuj!

Biszkopt, zarówno kakaowy, jak i jasny, z nutą wanilii, można przygotować również w wersji bezglutenowej. Do jasnego biszkoptu potrzebujemy jajek, cukru, mąki ryżowej, ziemniaczanej i kukurydzianej, a także proszku do pieczenia i cukru wanilinowego. Do czekoladowej wersji biszkoptu należy dodać kakao.

Torcik czy przekładaniec?

Biszkopt to dopiero początek! Gdy już go upieczemy możemy skorzystać z niego na różne sposoby. Jednym z nich jest lekki torcik na pełnoziarnistym biszkopcie. Biszkopt, lekki i puszysty, świetnie współgra z lekkim kremem śmietankowym i świeżymi, soczystymi owocami.

Innym, świetnym pomysłem na deser jest ciasto cytrynowe z kremem jagodowym i białą czekoladą. Jest niezwykle orzeźwiające i bardzo owocowe. Cytrynowy biszkopt świetnie łączy się z kremem z białej czekolady i śmietanki, a także kremem jagodowym zrobionym na bazie jagód i serka mascarpone. Ciasto nie tylko smakuje wyjątkowo. Zachwyca też swoim wyglądem.

Miłośnicy czekolady będą z kolei w pewnością usatysfakcjonowani czekoladowcem. Kakaowe blaty przekłada się intensywnie czekoladowym kremem. Świetnie pasują do tego także wiśnie.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here