Jak powstają lody rzemieślnicze?

Lody ze śmietany czy z owoców? Typowe lody śmietankowe czy sorbety? Latem w wielu kawiarniach i lodziarniach serwowane są lody rzemieślnicze, które budzą coraz większe zainteresowanie wśród kupujących. Czym różnią się od powszechnie sprzedawanych lodów?

Czym są lody rzemieślnicze?

Można powiedzieć, że lody rzemieślnicze to po prostu lody naturalne, produkowane z wykorzystaniem tradycyjnych receptur, choć niekiedy trochę unowocześnionych. Tradycyjne smaki są wynikiem wykorzystania wielu różnych składników, m.in. pasty owocowej bez dodatków chemicznych i konserwantów, świeżych owoców sezonowych, jak truskawki, jagody i porzeczki, a także świeżej śmietany, mleka, żółtek jaj i miodu. Co istotne, lody rzemieślnicze nie zawierają sztucznych aromatów, barwników i konserwantów.

Już na pierwszy rzut oka różnią się one od produkowanych masowo lodów innego rodzaju. Naturalne lody są cięższe i wyraźnie gęstsze niż inne. Mają w sobie mniej pęcherzyków powietrza, ale też pełny smak. Czuć w nich składniki, z których zostały zrobione, a więc m.in. słodką śmietankę, mleko czy też owoce lub niekiedy także warzywa.

Cukiernie i lodziarnie produkujące i serwujące klientom lody rzemieślnicze będą cieszyć się dużą popularnością wśród klientów, o ile wysoka jakość oferowanych przez nie lodów rzeczywiście zostanie utrzymana. Takie lokale muszą mieć po prostu doświadczenie w kręceniu lodów i robić to z pasją. Tylko świadome urozmaicanie lodów rzemieślniczych i wprowadzanie nowych ich rodzajów będzie działało na korzyść lodziarni.

Ciekawe przykłady lodów rzemieślniczych

Sorbet malinowy i truskawkowy czy lubiane lody czekoladowe i śmietankowe nie zamykają katalogu lodów naturalnych. Wśród smaków mlecznych na uwagę zasługują lody produkowane z wykorzystaniem belgijskiej czekolady – czarnej i białej – kokosów czy prażonych pistacji. Przy upalnej, letniej pogodzie bardzo dobrze sprawdzają się orzeźwiające smaki lodów rzemieślniczych z czerwonej porzeczki, rabarbaru, marakui, a nawet z buraków.

Poprzedni artykułRyby w puszkach – ważny składnik naszej codziennej diety
Następny artykułJaka dieta przy chemioterapii a jaka po przeszczepie szpiku?

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj