Majówka, czyli rozpalamy grilla. Jak zjeść pysznie i zdrowo?

0
Majówka, czyli rozpalamy grilla. Jak zjeść pysznie i zdrowo? Wiosna zawitała na dobre, a słoneczne dni i długie wieczory sprawiają, że chcemy spędzać jak najwięcej czasu na świeżym powietrzu. Pierwsze majowe dni to szansa na wycieczkę...

Spadająca konsumpcja mocno zmienia branżę piekarniczą

0
W Polsce je się coraz mniej pieczywa. Między 2010 a 2016 rokiem jego spożycie spadło aż o 1/4! Pod wpływem tych uwarunkowań krajowa branża piekarnicza przeszła ogromne zmiany. Przedsiębiorstwa, które chcą się dalej rozwijać muszą...

Gościnność i polskie smaki – restauracja oparta na tradycji

0
W branży gastronomicznej bez gościnności ani rusz, a żaden inny kraj właśnie z gościnności nie słynie tak, jak Polska. I chociaż głównym powodem naszych wizyt w restauracji jest oczywiście jedzenie, to najchętniej wracamy przecież w...

Chleb coraz mniej powszedni, ale piekarnie sobie radzą

0
Nie dość, że z roku na rok kupowane jest w mniejszych ilościach, to jeszcze kosztuje coraz więcej. W ciągu roku pieczywo zdrożało dwa razy bardziej niż reszta żywności. Jak w tak trudnych warunkach radzą sobie...

Pizza calzone – co ją wyróżnia i gdzie można jej spróbować?

0
Klasycznego włoskiego dania, jakim jest pizza, nikomu nie trzeba przedstawiać. Jej korzenie sięgają aż początku XIX wieku! Nieco później, w Apulii, narodził się pomysł połączenia neapolitańskiej klasycznej margharity z foccacią i zamknięcia całego nadzienia wewnątrz...

12 października – światowy dzień jaja

0
Uważa się je za symbol życia i płodności. Starożytni Rzymianie właśnie od tej potrawy rozpoczynali swoje uczty. Istotna rola jaja w dziejach człowieka ma swoje odzwierciedlenie w popularnej sentencji Ab ovo usque ad mala, która z...

Profesjonalne wyposażenie baru

0
Wyposażenie baru, czyli urządzenia i akcesoria gastronomiczne, których nie może zabraknąć w Twoim barze! Każda osoba, który prowadzi swój lokal gastronomiczny, doskonale wie, że nie jest to możliwe, jeżeli nie posiada się profesjonalnych akcesoriów, urządzeń i...

Podróże od kuchni! Obiadowe inspiracje z różnych zakątków świata

0
Koniec lata zbliża się wielkimi krokami! Z utęsknieniem wspominamy wakacyjne wycieczki w nieznane po ciepłych, malowniczych krajach. Spacery po plaży, gorące słońce – relaks pełną parą oraz… gębą! Chcemy powrócić pamięcią nie tylko do miejsc,...

Kiełbasa – ulubienica wielu Polaków

0
Polską kuchnię trudno wyobrazić sobie bez wielu produktów. Jednym z nich jest kiełbasa, która wśród naszych rodaków ma liczne grono zwolenników. Stanowi znakomity dodatek do kanapek i różnych potraw, a nierzadko występuje w roli głównego...

Turcja na talerzu – poznaj tradycyjne tureckie przysmaki

0
Turcja to kierunek, do którego Polacy ciągną nie tylko ze względu na rajskie krajobrazy i pewną, wakacyjną pogodę. Mocną stroną tego kraju jest oszałamiająca mnogością doznań smakowych kuchnia. Spróbuj Turcji na talerzu i zakochaj się...

Sprawdź również!