Polacy piją więcej herbaty niż Chińczycy czy Japończycy!
Polacy mogą uważać przypadający 15 grudnia Międzynarodowy Dzień Herbaty za swoje święto. Jesteśmy czwartym krajem w Europie o najwyższym jej spożyciu. Średnio Polak parzy rocznie napar z 1 kg liści. Więcej herbaty piją w Europie...
Unikalne torty na zamówienie w Warszawie
Jeśli jesteś miłośnikiem wyjątkowych smaków i niebanalnych deserów? W takim razie cukiernia GRZYBKI w Warszawie jest miejscem, które musisz odwiedzić. Oprócz klasycznych tortów i ciast oferowane są też torty na zamówienie, które zachwycają nie tylko...
Na zdrowie! Czyli wszystko, co powinieneś wiedzieć o warzywach
Ile warzyw powinniśmy spożywać?
W opublikowanej w 2016 roku Piramidzie Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej warzywa wraz z owocami zostały umiejscowione w jej dolnej części. Jest to jasny sygnał, że powinny być one podstawą naszej diety....
Turcja na talerzu – poznaj tradycyjne tureckie przysmaki
Turcja to kierunek, do którego Polacy ciągną nie tylko ze względu na rajskie krajobrazy i pewną, wakacyjną pogodę. Mocną stroną tego kraju jest oszałamiająca mnogością doznań smakowych kuchnia. Spróbuj Turcji na talerzu i zakochaj się...
Pizza calzone – co ją wyróżnia i gdzie można jej spróbować?
Klasycznego włoskiego dania, jakim jest pizza, nikomu nie trzeba przedstawiać. Jej korzenie sięgają aż początku XIX wieku! Nieco później, w Apulii, narodził się pomysł połączenia neapolitańskiej klasycznej margharity z foccacią i zamknięcia całego nadzienia wewnątrz...
Smaki zimy – rozgrzewające pyszności na grudniowe chłody!
Niska temperatura oraz krótkie, chłodne dni powodują, że zimne i orzeźwiające napoje chętnie zamieniamy na parujący kubek korzennej herbaty lub miskę aromatycznej zupy. Jak zatem przetrwać zimę? To doskonały czas… by się rozgrzać! Śpieszymy z...
Profesjonalne wyposażenie baru
Wyposażenie baru, czyli urządzenia i akcesoria gastronomiczne, których nie może zabraknąć w Twoim barze!
Każda osoba, który prowadzi swój lokal gastronomiczny, doskonale wie, że nie jest to możliwe, jeżeli nie posiada się profesjonalnych akcesoriów, urządzeń i...
Pasty w menu restauracji – jakie makarony jemy najchętniej?
Skomponowanie zróżnicowanego menu restauracji wymaga uwzględnienia różnorodnych czynników, takich jak preferencje kulinarne i kulturowe klientów, dostępność składników, umiejętności personelu kuchennego i styl restauracji.
Lokale o szerokim menu, obejmującym różne rodzaje potraw, mają dużą szansę trafienia w...
Słodkie Święta malucha bez dodatku cukru
Ekspert radzi, czym zastąpić bożonarodzeniowe sklepowe słodycze
Okres bożonarodzeniowy sprzyja wzmożonemu spożyciu cukru. W świąteczne dni praktycznie każdy posiłek zakończony jest deserem, a w prawie każdym prezencie (szczególnie tym dla dziecka) znajdą się sklepowe łakocie w...
Ekologiczne naczynia jednorazowe dla gastronomii – postaw na opakowania z trwałych tworzyw eko
Ekologia ma duże znaczenie w naszym codziennym życiu, co dostrzegają także właściciele lokali gastronomicznych. To właśnie z myślą o przedsiębiorcach, którzy chcą działać zgodnie z filozofią eko i wspierać środowisko, firma PickUrPack przygotowała jednorazowe naczynia...