Chupa Chups Kwaśne Paski i Kwaśne Rurki, czyli smaki na lato

Słodycze już dawno przestały być utożsamiane wyłącznie ze słodkimi smakami. Konsumenci coraz częściej poszukują innowacyjnych doznań smakowych i dlatego obecnie chętniej sięgają po artykuły o unikalnej strukturze czy w wariantach, niekojarzonych wcześniej z tą kategorią....

12 października – światowy dzień jaja

Uważa się je za symbol życia i płodności. Starożytni Rzymianie właśnie od tej potrawy rozpoczynali swoje uczty. Istotna rola jaja w dziejach człowieka ma swoje odzwierciedlenie w popularnej sentencji Ab ovo usque ad mala, która z...

Spadająca konsumpcja mocno zmienia branżę piekarniczą

W Polsce je się coraz mniej pieczywa. Między 2010 a 2016 rokiem jego spożycie spadło aż o 1/4! Pod wpływem tych uwarunkowań krajowa branża piekarnicza przeszła ogromne zmiany. Przedsiębiorstwa, które chcą się dalej rozwijać muszą...

Polacy piją więcej herbaty niż Chińczycy czy Japończycy!

Polacy mogą uważać przypadający 15 grudnia Międzynarodowy Dzień Herbaty za swoje święto. Jesteśmy czwartym krajem w Europie o najwyższym jej spożyciu. Średnio Polak parzy rocznie napar z 1 kg liści. Więcej herbaty piją w Europie...

Nowe produkty Carrefour z certyfikatem zrównoważonego rybołówstwa MSC

Carrefour Polska poszerza swoją ofertę produktów marki własnej z certyfikatem MSC. W sklepach sieci pojawiły się   trzy rodzaje filetów śledziowych Northatlantica – w sosie musztardowym, koperkowym i śmietanowym. Niebieski znak MSC umieszczony na opakowaniach tych...

NOWOŚĆ! Nowe sosy suche Knorr – przywitaj Boże Narodzenie ze smakiem

  Z nimi świąteczne potrawy muszą się udać! Sosy suche Knorr doskonale wpisują się w bożonarodzeniowe menu, nadając każdemu daniu wyjątkowy smak i niepowtarzalny aromat. Teraz linia sosów Menu ze smakiem poszerzyła się o nowe apetyczne...

Turcja – herbaciane zagłębie świata

Turcja kojarzy się m.in. z bardzo mocną kawą, słodką baklawą czy aromatycznym kebabem. Nie wszyscy wiedzą jednak, jak bardzo popularna w tym kraju jest herbata. Z okazji przypadającego 15 grudnia Międzynarodowego Dnia Herbaty, warto dowiedzieć...

Skąd ryby na wigilijnym stole, czyli o tradycji słów kilka

Choć tradycje wigilijne są na stałe wpisane w święta Bożego Narodzenia, często nie zastanawiamy się nad ich pochodzeniem. Czemu potrawy rybne cieszą się tak dużą popularnością w okresie świątecznym? Skąd 12 potraw na stole? Czy...

Chleb coraz mniej powszedni, ale piekarnie sobie radzą

Nie dość, że z roku na rok kupowane jest w mniejszych ilościach, to jeszcze kosztuje coraz więcej. W ciągu roku pieczywo zdrożało dwa razy bardziej niż reszta żywności. Jak w tak trudnych warunkach radzą sobie...

Dzieci są wystarczająco słodkie!

Dlaczego należy unikać dodatkowego cukru w diecie najmłodszych? Wraz z rozwojem cywilizacyjnym społeczeństw nastąpił rozwój chorób z tym związanych. Coraz więcej ludzi cierpi na cukrzycę, która jest nazywana pierwszą niezakaźną epidemią na świecie. Najczęściej prowadzi do...

Sprawdź również!