Kiedy za oknem robi się chłodniej, a dzień jest coraz krótszy, oznacza to tylko jedno – jesień, a nawet wczesna zima rozgościły się na dobre. Wraz ze zmieniającą się pogodą za oknem, zmieniają się również nasze zachcianki kulinarne. Orzeźwiające smoothie zamieniamy na rozgrzewające kremy warzywne aromatyzowane kardamonem, imbirem i cynamonem. Przełom jesieni i zimy to idealny czas, żeby zaopatrzyć się w blender kielichowy BTM 5011, który świetnie poradzi sobie z gorącymi daniami, wymagającymi idealnego zmielenia.
Gorąca dynia
Świetnym przykładem na idealną jesienną zupę krem z sezonowych składników jest krem dyniowo-jabłkowy. Krem jest gęsty i zapewnia sytość na wiele godzin. Do jego przygotowania będziesz potrzebować jedną średniej wielkości dynię oraz kilogram jabłek. Najlepiej sprawdzą się do tego jabłka Lobo, które mają słodki i soczysty miąższ. Jabłka oraz dynie obierz ze skórki i oczyść z pestek. Obierz również imbir (około 5 centymetrów). Obrane i pokrojone jabłka włóż do piekarnika na około 20 minut w 160 stopniach uprzednio posypując je startym imbirem i polewając oliwą. Pokrojoną na małe kawałki dynię podsmaż w garnku na rozpuszczonym maśle (pół kostki). Dołóż upieczone jabłka i zalej bulionem do wysokości składników. Dodaj odrobinę cynamonu, chili, soli i pieprzu. Gotuj zupę przez około 30 minut pod przykryciem, a następnie zmiksuj w blenderze kielichowym BTM 5011. Nie musisz czekać aż wystygnie – dzięki szklanemu kielichowi HotSafe+ blender marki Amica jest odporny na wysokie temperatury. Co więcej, pomieści on aż 1,5 litra płynów, co znacząco ułatwi przygotowanie kremu dla całej rodziny za jednym razem. Obroty blendera dopasujesz do własnych potrzeb dzięki intuicyjnemu regulatorowi prędkości. Po chwili możesz bezpośrednio z blendera nalewać krem na talerze i przyozdobić go pestkami dyni oraz grzankami.
Budyń inaczej
Blender kielichowy Amiki BTM 5011 doskonale sprawdzi się również przy innych zadaniach specjalnych. Dzięki sześciu ostrzom ze stali nierdzewnej, w mgnieniu oka możesz w domowym zaciszu przygotować ciepły deser, którego nikt by się nie spodziewał – budyń jaglany. To pyszna, i zdrowa alternatywa dla tradycyjnego budyniu. Powstaje z dokładnie zmiksowanej ugotowanej kaszy jaglanej z dodatkiem mleka oraz ulubionych składników. Jak go przygotować? Kaszę jaglaną dokładnie opłucz na sicie w ciepłej wodzie, następnie włóż do rondelka i zalej 1/2 szklanki mleka i 1/4 szklanki wody. Gotuj pod przykryciem do całkowitego wchłonięcia płynu i miękkości kaszy, a więc ok. 15 minut. Ugotowaną kaszę włóż do kielicha blendera BTM 5011, dodaj mleko (1/2 szklanki), 1/2 obranego banana, miód lub syrop klonowy do smaku i opcjonalnie masło orzechowe. Dzięki mocy 800W i płynnej regulacji prędkości zmiksujesz to wszystko na idealnie gładki mus (minimum 2 minuty miksowania). Nałóż go do miseczek i podawaj z ulubionymi owocami lub ciepłą konfiturą.