Światowy Dzień Makaronu
25 października przypada Światowy Dzień Makaronu. W ostatnich latach spożycie makaronów w Polsce utrzymuje się na stabilnym poziomie, a jak zauważają analitycy Banku BGŻ BNP Paribas przy spadkowej tendencji konsumpcji pieczywa i mąki, jest to...
Spadająca konsumpcja mocno zmienia branżę piekarniczą
W Polsce je się coraz mniej pieczywa. Między 2010 a 2016 rokiem jego spożycie spadło aż o 1/4! Pod wpływem tych uwarunkowań krajowa branża piekarnicza przeszła ogromne zmiany. Przedsiębiorstwa, które chcą się dalej rozwijać muszą...
NOWOŚĆ! Nowe sosy suche Knorr – przywitaj Boże Narodzenie ze smakiem
Z nimi świąteczne potrawy muszą się udać! Sosy suche Knorr doskonale wpisują się w bożonarodzeniowe menu, nadając każdemu daniu wyjątkowy smak i niepowtarzalny aromat. Teraz linia sosów Menu ze smakiem poszerzyła się o nowe apetyczne...
Chleb coraz mniej powszedni, ale piekarnie sobie radzą
Nie dość, że z roku na rok kupowane jest w mniejszych ilościach, to jeszcze kosztuje coraz więcej. W ciągu roku pieczywo zdrożało dwa razy bardziej niż reszta żywności. Jak w tak trudnych warunkach radzą sobie...
Międzynarodowy Dzień Kawy – polskie smaczki „małej czarnej”
29 września obchodzimy Międzynarodowy Dzień Kawy i warto z tej okazji zauważyć, że w „małej czarnej” możemy odnaleźć całkiem sporo polskich „smaczków”.
Prawie każdy miłośnik kawy zna historię Franciszka Jerzego Kulczyckiego, którego bez wątpienia należy uznać...
Lato o smaku kawy? Czemu nie!
Lato dało nam co prawda odsapnąć, ale meteorolodzy zapowiadają jeszcze co najmniej kilka tygodni upałów. Wiadomo – trzeba dbać o odpowiednie nawodnienie, pić dużo płynów. Powszechnie utrwalony stereotyp mówi, że najlepiej wodę, a unikać herbaty...
Turcja – herbaciane zagłębie świata
Turcja kojarzy się m.in. z bardzo mocną kawą, słodką baklawą czy aromatycznym kebabem. Nie wszyscy wiedzą jednak, jak bardzo popularna w tym kraju jest herbata. Z okazji przypadającego 15 grudnia Międzynarodowego Dnia Herbaty, warto dowiedzieć...
Polacy piją więcej herbaty niż Chińczycy czy Japończycy!
Polacy mogą uważać przypadający 15 grudnia Międzynarodowy Dzień Herbaty za swoje święto. Jesteśmy czwartym krajem w Europie o najwyższym jej spożyciu. Średnio Polak parzy rocznie napar z 1 kg liści. Więcej herbaty piją w Europie...
Dzieci są wystarczająco słodkie!
Dlaczego należy unikać dodatkowego cukru w diecie najmłodszych?
Wraz z rozwojem cywilizacyjnym społeczeństw nastąpił rozwój chorób z tym związanych. Coraz więcej ludzi cierpi na cukrzycę, która jest nazywana pierwszą niezakaźną epidemią na świecie. Najczęściej prowadzi do...
12 października – światowy dzień jaja
Uważa się je za symbol życia i płodności. Starożytni Rzymianie właśnie od tej potrawy rozpoczynali swoje uczty. Istotna rola jaja w dziejach człowieka ma swoje odzwierciedlenie w popularnej sentencji Ab ovo usque ad mala, która z...