Coraz więcej osób dba o swoje codzienne menu, urozmaicając je o produkty własnej produkcji – jak chleby, sery czy wędliny. Trendy promujące zdrową żywność, ekologiczną, nadal opanowują kulinarny świat. Wiele lokali również oferuje wyroby własnej produkcji. Wyjaśniamy, co jest niezbędne, aby zająć się domowym wyrobem wędlin – poniżej kilka wskazówek.
Domowe produkty zdrowsze niż ze sklepu
Domowy wypiek chlebów i ciast nikogo nie dziwi, ale coraz więcej osób produkuje także jogurty, kefiry i sery, twarożki, a nawet wędliny. Domowa szynka czy kiełbasa są znacznie lepsze i zdrowsze niż kupne, gdyż mamy pewność co do ich składu.
Nie zawierają chemii, m.in. polepszaczy smaku, barwników ani dodatków ulepszających konsystencję. Także restauracje oferują coraz częściej wędliny własnego wyrobu, wiedząc, że jest na nie popyt. Potrzebnych będzie kilka urządzeń, m.in. pakowarka próżniowa, a także odrobina wprawy.
Dobre mięso to podstawa
Aby samodzielny wyrób był udany, najważniejsze jest mięso – stawiaj na wysoką jakość. Poświęć czas, aby znaleźć dobrego dostawcę – może to być rolnik mieszkający stosunkowo niedaleko, ale też sprzedawca w hali targowej czy sklep mięsny, w którym już długo robimy zakupy. Warto znaleźć odpowiednie miejsce, zanim podejmiesz pierwszą próbę.
Sprzęty i akcesoria – czego potrzebujesz?
Nadziewarka. Nadziewarka do kiełbas pozwala wyprodukować kiełbasę z wybranym farszem i jest często kupowana zarówno do lokalu gastronomicznego, restauracji hotelowej, jak i do kuchni domowych, w których pasjonaci takich wyrobów przyrządzają je samodzielnie. Dzięki niej można cieszyć się własnymi wyrobami, nie tylko kiełbasą. W domu zastąpi ją też też maszynka do mielenia mięsa, ale nadziewarka zapewnia większy komfort pracy.
Pakowarki próżniowe. Praktyczna są także pakowarki, gdyż pozwalają znacznie przedłużyć trwałość i przydatność otrzymanych produktów do spożycia. Dobrej jakości pakowarka próżniowa pozwoli przechować własne wyroby dłużej. Dzięki niej wybrane produkty są zabezpieczone przed bakteriami czy pleśnią, a także zachowują smak i wartości odżywcze. Zaletą pakowarki jest też jej łatwa obsługa – nic dziwnego, że metoda ta cieszy się coraz większą popularnością.
Co jeszcze jest niezbędne? Przede wszystkim musimy ustalić, jaką wędlinę chcemy przyrządzić, bo od tego zależy dobór akcesoriów. Na pewno niezbędne będą także praktyczne osłonki dla wędlin, siatka ze sznurka spożywczego, sól peklowa oraz zioła i przyprawy.