Sezonowe dary natury: Cukinia na kilka sposobów
Jesień to zdecydowanie jej czas! Od tego okresu rządzi praktycznie w każdej kuchni. O kim mowa? Przed Państwem jej królewska mość - cukinia! Co sprawia, że jest obiektem westchnień kucharzy? Łatwość przygotowania, uniwersalność, możliwość łączenia...
Co powinno znaleźć się na wyposażeniu baru szybkiej obsługi?
W naszym kraju bary szybkiej obsługi pojawiły się pod koniec lat osiemdziesiątych, a w latach dziewięćdziesiątych cieszyły się ogromnym zainteresowaniem. Najczęściej spotykaliśmy je w formie przyczepy kempingowej, w której znajdowało się dość skromne wyposażenie. Można...
Funkcjonalność i design produktów z serii SMEG Foodservice
Włoska marka SMEG słynie z projektowania sprzętów i akcesoriów kuchennych o wyjątkowej stylistyce. To rozwiązania cenione przez szefów kuchni oraz prywatnych użytkowników. W kolekcji Foodservice odnajdują oni zarówno pojedyncze akcesoria jak i kompletne sprzęty kuchenne,...
5 dowodów na to, że herbata to idealny napój na jesień
Choć aura za oknem wciąż nas rozpieszcza, chłodniejsze wieczory i noce przypominają, że kalendarzowa jesień już trwa. To czas, w którym zdecydowanie częściej sięgamy po herbatę. Oto 5 dowodów na to, że jest to idealny...
Świąteczne paczki słodyczy – gdzie najlepiej się w nie zaopatrzyć?
Święta to absolutnie wyjątkowy i magiczny czas. W tym okresie wszelkie małe sprzeczki, konflikty oraz nieporozumienia odchodzą w niepamięć, a ich miejsce zajmuje serdeczność, troska o drugą osobę oraz wyrozumiałość. Co do zasady, święta są...
Jak powstają lody rzemieślnicze?
Lody ze śmietany czy z owoców? Typowe lody śmietankowe czy sorbety? Latem w wielu kawiarniach i lodziarniach serwowane są lody rzemieślnicze, które budzą coraz większe zainteresowanie wśród kupujących. Czym różnią się od powszechnie sprzedawanych lodów?
Czym...
Domowy sposób na letnie orzeźwienie? Owocowe lody!
W tym roku lato przyszło bardzo wcześnie i rozpieszcza nas pięknymi, słonecznymi dniami, a także wysokimi temperaturami. Wraz z upałami rośnie ochota na coś zimnego i orzeźwiającego. Co najlepiej wybrać i jak ważne jest dla...
Jak podawać herbatę? W filiżance czy kubku?
Savoir-vivre herbaciany może wydawać się gmatwaniną skomplikowanych zasad. Czy mogę użyć tych samych filiżanek do kawy i do herbaty? Czy mogę zaserwować gościom herbatę w kubku z zaparzaczem, czy akceptowane są jedynie filiżanki? Czy podać...
Siemię lniane – dlaczego warto włączyć je do diety?
Nasiona lnu – o czym wiedziano już w starożytności – mają wiele dobroczynnych dla ludzkiego organizmu właściwości. Stosowano je setki lat temu między innymi w Egipcie i w Chinach. Ich ogromną zaletą jest to, że...
Dzieci są wystarczająco słodkie!
Dlaczego należy unikać dodatkowego cukru w diecie najmłodszych?
Wraz z rozwojem cywilizacyjnym społeczeństw nastąpił rozwój chorób z tym związanych. Coraz więcej ludzi cierpi na cukrzycę, która jest nazywana pierwszą niezakaźną epidemią na świecie. Najczęściej prowadzi do...