Kompleksowe wyposażenie gastronomii wymaga dokładnego przemyślenia. Należy przede wszystkim uwzględnić rodzaj i liczbę serwowanych potraw. Co będzie potrzebne w profesjonalnej kuchni? Poznaj najważniejsze sprzęty i akcesoria, w które powinno się zainwestować.
Profesjonalna kuchenka
W kuchni zachodzi obróbka termiczna produktów. Do przygotowania dań ciepłych będą potrzebne zatem odpowiednie urządzenia grzewcze. Mogą być to trzony kuchenne, piece konwekcyjno-parowe (dla dużych restauracji), kotły warzelne, frytkownice i grille. Podstawowym sprzętem kuchennym jest jednak kuchenka. Producenci oferują warianty elektryczne (tradycyjne, z płytami ceramicznymi lub indukcyjnymi) i gazowe. Kuchenka to urządzenie uniwersalne. Będą przygotowane na niej dania smażone, gotowane, duszone, grillowane i blanszowane. Sprzedawcy dostarczają kuchenki o 2, 4, 6 a nawet 8 oddzielnych polach grzewczych, dzięki czemu właśnie tyle potraw uda się jednocześnie przygotować. Dodatkowo pod kuchenką można umieścić piekarnik i w nim przygotować potrawy pieczone.
Komplet garnków
Do przygotowania dań o konkretnych właściwościach będą potrzebne garnki o różnych rozmiarach i kształtach. Należy zwrócić uwagę na materiał, z jakiego zostały wykonane. Garnki wyprodukowane z wysokiej jakości stali okażą się najtrwalsze i z pewnością sprawdzą się w trudnych warunkach kuchni gastronomicznej. Pojemność tych akcesoriów trzeba dopasować do przewidywanej liczby gości. Ważnymi cechami, jakie należy wziąć pod uwagę przy zakupie, są również przewodzenie ciepła, łatwość czyszczenia i bezpieczeństwo użytkowania. Profesjonalne garnki, rondle i pokrywki, które spełnią Twoje oczekiwania znajdziesz na stronie https://agusto.pl/573-garnki-rondle-pokrywki-stalowe-profesjonalne. Oprócz garnków, wśród tzw. sprzętów drobnych w kuchni powinny znaleźć się też noże, miski, deski do krojenia, łyżki, miksery i młynki do przypraw.
Chłodziarka
Chłodziarki służą zwykle do przechowywania produktów w odpowiedniej temperaturze. W zależności od tego, jak duży lokal gastronomiczny się prowadzi, trzeba dobrać odpowiedni rozmiar urządzenia chłodzącego. Poza pojemnością powinno się też wziąć pod uwagę liczbę półek i szafek, typ materiału, z jakiego sprzęt został wykonany i czy łatwo go umyć. Nie bez znaczenia pozostają również kwestie energooszczędności i funkcje automatycznego rozmrażania.
Zamrażarka
Chociaż do przyrządzania dań powinno się stosować przede wszystkim produkty świeże, zamrażarka musi znaleźć się w każdej kuchni gastronomicznej. Tutaj również pojemność sprzętu należy dopasować do indywidualnych potrzeb lokalu.
Zmywarka
Zmywarki stosowane w gastronomii można podzielić na modele podblatowe, kapturowe, zmywarki do garnków i przyborników oraz na warianty tunelowe. Rodzaj urządzenia trzeba dobrać do jego przyszłego przeznaczenia. Podblatowe i kapturowe nadają się do szkła i naczyń. Zmywarki do garnków i patelni poradzą sobie z czyszczeniem tych drobnych sprzętów. Z kolei modele tunelowe przeznaczone są do dużych restauracji, gdzie liczy się wydajność mycia.
Trzeba pamiętać, że od klasy zakupionych sprzętów będzie zależeć jakość serwowanych dań, a także wydajność personelu kuchni. Właściwe wyposażenie restauracji wpływa też na prawidłowość i higienę przeprowadzonych procesów, dlatego warto podejść do tego zadania jak najrzetelniej.