Kuchnia azjatycka niesie ze sobą całe bogactwo smaków i aromatów. Jej flagowym daniem jest z pewnością sushi, które znalazło swoich zwolenników niemalże na całym świecie. Poszukujesz idealnych przystawek na imprezę? Chcesz skosztować sushi, ale nie wiesz, od których rolek warto rozpocząć kulinarną podróż do krajów Dalekiego Wschodu? Koniecznie przeczytaj więc nasz poradnik dla początkujących fanów azjatyckiego przysmaku.
W czym tkwi sekret popularności sushi?
Nawet ci, którzy nigdy nie spożywali dań kuchni azjatyckiej, z pewnością wiedzą, jak wygląda sushi i znają jego podstawowe składniki. Dziś bez sushi trudno sobie wyobrazić imprezę w gronie przyjaciół czy spotkanie biznesowe, połączone z wysokiej jakości poczęstunkiem.
Odpowiedzią na takie zapotrzebowanie są oferty dobrych restauracji. Po przejściu na stronę www.sushifriends.com.pl zobaczysz jedną z nich. Obejmuje ona m.in. wyjątkowe zestawy sushi, które uświetnią spotkanie towarzyskie, pozwolą zaspokoić głód w pracy czy w domu, a swoją różnorodnością trafią w gusta nawet najbardziej wymagających koneserów dobrej kuchni. I to właśnie sekret popularności dania, które można zabrać ze sobą wszędzie, a z jego bogatej oferty smakowej każdy może wybrać najlepsze dla siebie rozwiązanie.
Pierwsza przygoda z sushi – po którą rolkę sięgnąć?
Swoją przygodę z sushi warto rozpocząć od delikatnych i łagodnych smaków, które będą stanowić doskonały wstęp do prawdziwej uczty, którą oferuje azjatycka kuchnia. Jeśli więc gubisz się nieco w bogactwie możliwości, a przeglądanie menu dobrych restauracji przyprawia Cię o zawrót głowy, warto skupić swoją uwagę przede wszystkim na:
- Nigiri sushi – podstawowa wersja sushi, składająca się z kawałków ryby i lekko kwaśnego, choć niezwykle aromatycznego ryżu. Dzięki takiej rolce sięgniesz do korzeni japońskiej tradycji kulinarnej i od podstaw poznasz kwintesencję smaku jej najlepszej potrawy,
- Hosomaki sushi – to propozycja dla kulinarnych minimalistów. Poszczególne kawałki składają się tutaj bowiem wyłącznie z niewielkiej ilości ryżu i jednego składnika,
- Maki sushi – jego charakterystyczny element stanowią glony morskie nori, oplatające ryż i wybrane nadzienie.
A może coś unikalnego?
Jeśli jednak jesteś zwolennikiem eksperymentów kulinarnych, sushi może również zaskoczyć Cię niebagatelnymi rozwiązaniami i nieszablonowymi kompozycjami smakowymi. Chcąc spróbować czegoś unikalnego, warto sięgnąć po sushi z nadzieniem w tempurze. Pod tą nazwą kryją się smażone składniki w chrupiącej panierce. Ich połączenie z miękkim ryżem zapewnia wyśmienitą ucztę smakową i z pewnością zachwyci tych, którzy cenią sobie zaskakujące doznania w trakcie konsumpcji.
Ciekawym pomysłem może być również sushi California z serkiem Philapdelphia czy też wegetariańskie odmiany sushi z tofu, batatem i czarnym sezamem czy też sushi z oshinko, czyli marynowaną rzepą japońską, nadającą potrawie orientalnego charakteru.

Z czym jeść sushi?
Jak już zostało wspomniane, z bogatego wachlarza możliwości z pewnością każdy wybierze najlepszą dla siebie kompozycję. Ci, którzy dopiero rozpoczynają swoją przygodę z kuchnią azjatycką, muszą jednak poznać również i inne jej elementy, składające się na całość potrawy. To przede wszystkim:
- sos sojowy – w którym należy zamoczyć rolkę tuż przed konsumpcją,
- chrzan wasabi – nakładany bezpośrednio na kawałek sushi nadaje mu intensywnej ostrości,
- marynowany imbir – spożywany jest pomiędzy kolejnymi kawałkami sushi, by oczyścić kubki smakowe i przygotować je na kolejne doznania.
Co ważne, nigdy nie należy łączyć ze sobą chrzanu wasabi i sosu sojowego. Smak powstałej w ten sposób kompozycji z pewnością nie zachęci bowiem do dalszej degustacji.
Dlaczego warto choć raz spróbować sushi?
Jeśli nadal zastanawiasz się, czy warto spróbować sushi, musisz wiedzieć, że potrawa ta przygotowywana jest wyłącznie z najwyższej jakości składników, a jej charakter nawiązuje do tradycji sprzed wieków. Dodatkowo fantazyjnie zwinięte rolki stanowią prawdziwe wsparcie dla naszego organizmu. Są one cennym źródeł mikroelementów, witamin, białka i kwasów tłuszczowych, chronią przed wolnymi rodnikami, zmniejszają ryzyko nowotworu i chorób układu krążenia, a dodatkowo można się nimi delektować bez obaw o wysoką kaloryczność. Początkujący koneserzy powinni jednak skorzystać z oferty dobrych i cenionych restauracji, by w pełni odkryć potencjał sushi i przekonać się, dlaczego to właśnie ono święci swoje tryumfy niemalże na całym świecie.