Jakie czynniki wpływają na smak kawy?

jakie czynniki wplywaja na smak kawy

By maksymalnie wykorzystywać smak danego gatunku kawy należy wiedzieć jakie są jej właściwości i z czego wynikają. Na smak kawy nie wpływają jedynie proporcje mleka, wody i samej kawy, a wiele innych zmiennych.

Jakie czynniki wpływają na smak kawy?

Każda kawa ma swoje nuty smakowe. Doświadczeni smakosze oraz osoby po kursie baristy są w stanie rozpoznać daną odmianę zaledwie po jednym łyku napoju czy nawet samym jego zapachu. Na zdecydowane różnice w smaku, aromacie i mocy różnych odmian kaw składa się wiele elementów zależnych m.in. od jej pochodzenia i metod przyrządzania. Każda palarnia kawy bierze to wszystko pod uwagę i na bazie możliwości każdego rodzaju kawy wyciąga z niej to, co najlepsze. Jakie są więc czynniki wpływające na smak kawy? 

Gatunek kawy

Ziarna kawy pozyskiwane są z krzewów kawowca, który uprawiany jest przede wszystkim w strefie międzyzwrotnikowej w krajach Azji, Ameryki Południowej i Afryki. Najczęściej spotykane gatunki kawy to Arabika i Robusta. Pierwszy z nich charakteryzuje się łagodnym, mało goryczkowym posmakiem oraz występowaniem słodkawych nut wyczuwalnych przy degustacji. Drugi zaś, Robusta, jest bardziej wyrazisty, gorzki a niekiedy nawet kwaskowaty. O smaku danego gatunku kawy decyduje wysokość jego upraw, gleba z której wzrasta oraz nasłonecznienie i temperatura obszaru na którym znajduje się plantacja.

Sposób mielenia kawy

Stopień w jakim zmielone są ziarna kawy ma zasadniczy wpływ na szybkość, z jaką podczas parzenia przepływa przez nią woda. Przekłada się to bezpośrednio na tempo ekstrakcji, tym samym istotnie wpływając na smak kawy. Młynek w którym mielimy ziarna powinien być zawsze czysty, ponieważ to na nim osadzają się olejki, które są głównym nośnikiem ich smaku. Preferowanym młynkiem jest młynek żarnowy, ponieważ miażdży ziarna zamiast je rozcinać, co również wpływa negatywnie na walory smakowe napoju. Zaleca się parzenie kawy ze świeżo mielonych ziaren, ponieważ te „mielone na zapas’’ wietrzeją tracąc tym samym cały swój aromat. Kawę powinno się mielić jak najkrócej w celu uniknięcia przegrzania ziaren co sprawi, że staną się gorzkie. Stopień zmielenia kawy powinien być również dobrany do sposobu jej parzenia.

Sposób parzenia kawy

Ostatnim już etapem, który wpływa na smak kawy jest sposób jej parzenia. Metod uzyskania naszego ulubionego napoju jest wiele, a wybór jednej z nich zależy od indywidualnych upodobań. Warto jest jednak zwrócić uwagę na kilka innych związanych z tym czynników, zaczynając od twardości wody. Zalecane jest użycie wody przefiltrowanej w celu pozbycia się jej twardości by uniknąć gorzkiego posmaku kawy. Należy też zwrócić uwagę na temperaturę użytej wody, która powinna wynosić od 89 do 95 stopni Celsjusza. Warto też dobrać odpowiednią ilość wody. Zbyt wiele sprawi, że napój będzie wodnisty i pozbawiony smaku, a za mało, że kawa będzie zbyt mocna i gorzka.

Szukasz rodzaju kawy zgodnego z Twoimi upodobaniami lub chcesz podjąć się kursu baristy? Skontaktuj się z zespołem warszawskiej palarni kawy Story Coffee Roasters, który chętnie odpowie na wszystkie Twoje pytania.

Poprzedni artykułDlaczego warto często jeść sushi? Czy każde sushi jest zdrowe?
Następny artykułPasty w menu restauracji – jakie makarony jemy najchętniej?

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj