Jaka dieta przy chemioterapii a jaka po przeszczepie szpiku?

Odpowiednio zbilansowana i skomponowana dieta dostarcza organizmowi wszystkich niezbędnych do funkcjonowania składników. Prawidłowa dieta jest również niezwykle ważna u osób chorujących na nowotwór. Jaka powinna być dieta przy nowotworze złośliwym?

Prawidłowo zbilansowana dieta dostarcza organizmowi 100 proc. niezbędnych witamin, minerałów i składników odżywczych. Niezwykle istotna jest w przypadku osób chorujących m.in. na nowotwory. Pacjenci onkologiczni powinni przykładać szczególną uwagę do żywienia i odpowiednio dobranych składników swojego jadłospisu, ponieważ przekłada się to na wyniki, efektywność leczenia i przyspiesza rekonwalescencję. Pacjent niedożywiony nie ma sił by walczyć z chorobą. Niedożywienie często uniemożliwia rozpoczęcie czy wdrożenie kolejnych etapów terapii, wydłuża hospitalizację. Jaka powinna być dieta przy chemioterapii chłoniaka a jaka przy białaczce?

Dieta przy chemioterapii chłoniaka

Pacjent poddany chemioterapii może mieć zmiany w odczuwaniu zapachu i smaku, cierpieć na suchość w jamie ustnej, brak śliny, a nawet jadłowstręt. Zdarza się, że pacjent onkologiczny odczuwa nudności, wymioty lub ma biegunkę.

Wobec tego należy pamiętać o kilku podstawowych kwestiach. Jeść należy małymi porcjami, kilka razy dziennie. Należy unikać potraw o silnym zapachu i ostro doprawionych. Warto włączyć do diety np. zupy kremy czy puree. Należy spożywać potrawy lekkostrawne i pożywne.

leży zadbać o właściwe nawodnienie organizmu, rezygnując z napoi gazowanych, kawy czy soków. Należy zrezygnować również orzechów oraz potraw smażonych, a także z produktów pełnoziarnistych, bogatych w błonnik, ponieważ nie działa on korzystnie na podrażnione jelita.

Dieta przy białaczce

Dieta osoby chorej na nowotwór pełni ważną rolę. Przede wszystkim ma pomóc utrzymać wagę, dodać siły do walki z chorobą i pomóc w zniwelowaniu działania niepożądanych terapii.

W chorobie nowotworowej posiłki powinny być przede wszystkim bogate w białko. Białko jest niezbędne do regeneracji uszkodzonych komórek, gojenia się ran pooperacyjnych i wzmocnienia układu odpornościowego. Białko znajdziemy m.in. w chudym białym mięsie, rybach, jajkach, warzywach strączkowych, serach i przetworach mlecznych, nasionach, orzechach czy w tofu. Pacjenci chorzy na białaczkę powinni jeść produkty zbożowe i pieczywo takie jak chleb graham, płatki owsiane, kasze, ryż czy makaron i unikać chleba razowego i ciast francuskich. Chcesz wiedzieć więcej na temat odżywiania w chorobie nowotworowej? Wejdź na https://www.dkms.pl/pl/zasady-odzywiania-dla-osob-z-nowotworami-krwi

 

Poprzedni artykułJak powstają lody rzemieślnicze?
Następny artykułCzym charakteryzuje się kuchnia włoska?

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj