Wakacje rozpoczęły się już na dobre, a pikniki są ich nieodzowną częścią, zwłaszcza, gdy pogoda rozpieszcza tak, jak w tym roku. Co spakować do piknikowego koszyka, aby po dotarciu do parku czy nad jezioro nasze przekąski były nadal smaczne i ładnie wyglądały? Oto przepisy, które sprawdzą się podczas każdego letniego spotkania!
Dzieci, dorośli i seniorzy – każdy lubi biesiady na świeżym powietrzu! Sporty, gry zespołowe i niekończące się rozmowy to aktywności, którym oddajemy się podczas pikniku, jednak jego głównym punktem zawsze jest posiłek spożywany na trawie. Co zabrać ze sobą na letnią wyprawę piknikową – łatwego w przenoszeniu, efektownego i przede wszystkim smacznego? Postaw na rybne inspiracje z naszych przepisów!
Guacamole ze śledzikiem na ostro
Składniki:
- śledzik na okrągło sweet chilli SEKO 200 g
- awokado
- pół czerwonej cebuli
- sok z całej cytryny
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania:
Śledzika kroimy w drobną kostkę. Awokado przekrajamy na pół, wydrążamy i miąższ ucieramy. Cebulę siekamy. Wszystkie składniki dokładnie łączymy. Doprawiamy sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Podajemy z nachosami lub grzankami.
Burger z marynowanym śledziem
Składniki na 4 burgery:
- beczka śledzi filety z suszonymi pomidorami 550 g SEKO
- 4 bułki (ulubione)
- 8 suszonych pomidorów w oleju
- Świeża roszponka
Sos:
- 2 łyżki majonezu
- 3 łyżki ketchupu
- 3 – 4 szczypty mielonej papryczki chilli lub kawałek świeżej papryczki drobno posiekanej
Sposób przygotowania:
Do miseczki wkładamy majonez, ketchup oraz chilli. Dokładnie mieszamy i odstawiamy. Bułki kroimy na pół i opiekamy na patelni grillowej aż się przyrumienią. Połówki bułek smarujemy sosem, kładziemy na nim roszponkę oraz filety śledziowe. Na filetach układamy po dwa suszone pomidory, ponownie dodajemy trochę roszponki, polewamy sosem. Każdego burgera przykrywamy drugą częścią chrupiącej bułki i zajadamy.