Sushi to dobrze znana i lubiana przez wielu w Polsce potrawa. Pochodzi z dalekiej Japonii i jest jednym z najbardziej rozpoznawalnych symboli tego kraju. Nie bez powodu uznaje się ją także za jedno z najzdrowszych dań świata – prawdziwe sushi powstaje bowiem na bazie świeżych, jakościowych składników, jest sycące i pożywne, a przy tym ma bardzo mało kalorii. W związku z tym, możemy po nie sięgać tak często, jak tylko chcemy. Włączenie do swojej codziennej diety tej potrawy dodatkowo ułatwia fakt, że w Krakowie istnieje usługa sushi na dowóz.
Jakie właściwości zdrowotne posiada sushi?
Sushi to tradycyjna, japońska potrawa, która powstaje na bazie gotowanego ryżu, zaprawionego octem ryżowym, świeżych, surowych ryb i owoców morza, alg morskich, warzyw i różnego rodzaju dodatków. Taki skład sprawia, że sushi trudno odmówić walorów odżywczych. Wysokiej jakości ryby, w tym ryba maślana i łosoś, są cennym źródłem kwasów tłuszczowych omega, które wspierają pracę naszego mózgu, serca oraz pozytywnie wpływają na narząd wzroku. W białym, przygotowywanym w specjalny sposób ryżu znajdziemy natomiast witaminy z grupy B, błonnik, a także magnez, które stanowią podstawę wartościowej diety każdego człowieka.
Jak widać, sushi jest zdrową i pożywną potrawą. Jest przy tym bardzo smaczne i jakże inne od tradycyjnych potraw kuchni polskiej i europejskiej. Egzotyki dodają mu także charakterystyczne przyprawy i dodatki, w tym m. in. ostry chrzan wasabi serwowany pod postacią zielonej pasty, cienkie paski marynowanego imbiru, a także sos sojowy, w którym macza się rybne składniki sushi w celu nadania im dodatkowej wyrazistości smakowej. Sekret cennych właściwości zdrowotnych sushi tkwi jednak nie tylko w samych składnikach, ale przede wszystkim w ich jakości. W związku z tym, sushi na dowóz w Krakowie warto zamawiać w sprawdzonych miejscach.
Na co zwracać uwagę przy zamawianiu sushi?
Przygotowanie sushi w zgodzie z zasadami tradycyjnej kuchni japońskiej wymaga posiada specjalistycznej wiedzy i praktycznych umiejętności. W związku z tym, prawdziwe sushi jest realizowane przez mistrzów kuchni japońskiej, którzy ukończyli specjalne szkolenia, a niektórzy uczyli się rolowania sushi w samej Japonii! Zanim więc złożymy zamówienie na wybrany zestaw sushi, sprawdźmy czy kucharze pracujący w danej firmie cateringowej czy restauracji mają odpowiednie kwalifikacje.
Kolejną kwestią, którą warto zweryfikować, jest jakość składników. Aby sushi było daniem zdrowym, pożywnym i bezpiecznym, musi bazować na świeżych, starannie wyselekcjonowanych komponentach. Ma to szczególne znaczenie w przypadku ryb, które w większości wariantów sushi występują w wydaniu surowym. Nie mniej ważny jest także czas przygotowania zamówienia – najlepszą opcją jest korzystanie z usług firm oferujących sushi na dowóz w Krakowie od razu po przygotowaniu dania. Dzięki temu otrzymamy świeże, bogate w składniki odżywcze sushi, które przyniesie nam zarówno korzyści smakowe, jak i zdrowotne.
Artykuł powstał we współpracy z firmą Haiku Sushi oferującą sushi na dowóz Kraków.