Dlaczego warto często jeść sushi? Czy każde sushi jest zdrowe?

Sushi to dobrze znana i lubiana przez wielu w Polsce potrawa. Pochodzi z dalekiej Japonii i jest jednym z najbardziej rozpoznawalnych symboli tego kraju. Nie bez powodu uznaje się ją także za jedno z najzdrowszych dań świata – prawdziwe sushi powstaje bowiem na bazie świeżych, jakościowych składników, jest sycące i pożywne, a przy tym ma bardzo mało kalorii. W związku z tym, możemy po nie sięgać tak często, jak tylko chcemy. Włączenie do swojej codziennej diety tej potrawy dodatkowo ułatwia fakt, że w Krakowie istnieje usługa sushi na dowóz.

Jakie właściwości zdrowotne posiada sushi?

Sushi to tradycyjna, japońska potrawa, która powstaje na bazie gotowanego ryżu, zaprawionego octem ryżowym, świeżych, surowych ryb i owoców morza, alg morskich, warzyw i różnego rodzaju dodatków. Taki skład sprawia, że sushi trudno odmówić walorów odżywczych. Wysokiej jakości ryby, w tym ryba maślana i łosoś, są cennym źródłem kwasów tłuszczowych omega, które wspierają pracę naszego mózgu, serca oraz pozytywnie wpływają na narząd wzroku. W białym, przygotowywanym w specjalny sposób ryżu znajdziemy natomiast witaminy z grupy B, błonnik, a także magnez, które stanowią podstawę wartościowej diety każdego człowieka.

Jak widać, sushi jest zdrową i pożywną potrawą. Jest przy tym bardzo smaczne i jakże inne od tradycyjnych potraw kuchni polskiej i europejskiej. Egzotyki dodają mu także charakterystyczne przyprawy i dodatki, w tym m. in. ostry chrzan wasabi serwowany pod postacią zielonej pasty, cienkie paski marynowanego imbiru, a także sos sojowy, w którym macza się rybne składniki sushi w celu nadania im dodatkowej wyrazistości smakowej. Sekret cennych właściwości zdrowotnych sushi tkwi jednak nie tylko w samych składnikach, ale przede wszystkim w ich jakości. W związku z tym, sushi na dowóz w Krakowie warto zamawiać w sprawdzonych miejscach.

Na co zwracać uwagę przy zamawianiu sushi?

Przygotowanie sushi w zgodzie z zasadami tradycyjnej kuchni japońskiej wymaga posiada specjalistycznej wiedzy i praktycznych umiejętności. W związku z tym, prawdziwe sushi jest realizowane przez mistrzów kuchni japońskiej, którzy ukończyli specjalne szkolenia, a niektórzy uczyli się rolowania sushi w samej Japonii! Zanim więc złożymy zamówienie na wybrany zestaw sushi, sprawdźmy czy kucharze pracujący w danej firmie cateringowej czy restauracji mają odpowiednie kwalifikacje.

Kolejną kwestią, którą warto zweryfikować, jest jakość składników. Aby sushi było daniem zdrowym, pożywnym i bezpiecznym, musi bazować na świeżych, starannie wyselekcjonowanych komponentach. Ma to szczególne znaczenie w przypadku ryb, które w większości wariantów sushi występują w wydaniu surowym. Nie mniej ważny jest także czas przygotowania zamówienia – najlepszą opcją jest korzystanie z usług firm oferujących sushi na dowóz w Krakowie od razu po przygotowaniu dania. Dzięki temu otrzymamy świeże, bogate w składniki odżywcze sushi, które przyniesie nam zarówno korzyści smakowe, jak i zdrowotne.

Artykuł powstał we współpracy z firmą Haiku Sushi oferującą sushi na dowóz Kraków.

Poprzedni artykułCo powinno znaleźć się na wyposażeniu baru szybkiej obsługi?
Następny artykułJakie czynniki wpływają na smak kawy?

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj