Atuty kuchni polskiej

Każdy kraj ma swoje tradycje, a także kultowe dnia, którymi się szczyci. Warto spróbować potraw różnych kuchni świata, aby przekonać się o odmienności smaków i ciekawych połączeń poszczególnych składników. Wielu obcokrajowców bardzo chwali sobie kuchnię polską, chociaż ma ona coraz więcej naleciałości z innych krajów. Dominować zaczyna wysoko przetworzona żywność, dania typu instant i fast food. Nie ma to niczego wspólnego z tradycyjną kuchnią polska, niezwykle smaczną i zdrową.

Czym charakteryzuje się kuchnia polska?

Warto wiedzieć, że kuchnia polska jest zlepkiem różnych kuchni. Przeplata się kuchnia niemiecka, żydowska, włoska, rumuńska i nawet francuska. Dawniej stawiano przede wszystkim na regionalność i sezonowość. Często sięgano po grzyby i owoce leśne, dziczyznę, nie brakowało też warzyw i zbóż typu jęczmień i proso. Popularne były kasze, miód, ryby słodkowodne, zioła, kiszonki. Atutem polskiej kuchni jest pieczywo na naturalnym zakwasie, domowy nabiał i wędliny. Smak polskiej kiełbasy zachwyca niemalże każdego, chyba że ktoś jest przyzwyczajony do potraw lekkostrawnych, niskotłuszczowych. Polska kuchnia słynie z esencjonalnych zup, odżywczych i aromatycznych. Popularne są też sosy, przede wszystkim grzybowe, dodawane do potraw zarówno warzywnych, jak i mięsnych. Polski rosół z kury w połączeniu z warzywami i ziołami to potrawa nie tylko smaczna, ale przede wszystkim zdrowa, wręcz lecznicza. Nie bez powodu podaje się rosół przy przeziębieniu czy na kaca. Kuchnia polska jest syta, ale nie musi być ciężka i tucząca.

Klucz do sukcesu tkwi w przygotowaniu potraw we właściwy sposób. Kuchnia polska może stać się lekka i wykwintna. Istotne jest to, aby potrawy zostały dobrze doprawione, co wydobywa głębię smaku, gwarantuje niezwykły aromat i jednocześnie ułatwia trawienie, przyswajanie składników pokarmowych. Popularne dania mięsne, z wykorzystaniem kapusty i z roślin strączkowych nie muszą być problematyczne dla układu pokarmowego, jeśli sięgnie się po przyprawy. Polska kuchnia jest bardzo zróżnicowana, dzięki czemu każdy znajdzie dla siebie coś smacznego. Nie brakuje dań mącznych, tłustych, polanych obficie sosem oraz lekkostrawnych, pożywnych, na bazie roślin. Niezwykle istotne są kiszone warzywa, na czele z kapustą i ogórkami.

Kultowe dania kuchni polskiej

Tradycja kuchnia polska ma do zaoferowania wiele smacznych i pożywnych potraw. Lista jest naprawdę długa, a na jej czele znajduje się między innymi bigos na bazie kiszonej kapusty, grzybów leśnych, mięsa, przypraw i często też suszonych śliwek. Ogromną popularnością cieszą się pierogi – w Polsce serwuje się je zarówno na słodko, jak i w wersji wytrawnej. Farszem może być zmielone mięso, kiszona kapusta i grzyby, ser, owoce. Smakują w wersji gotowanej i smażonej, z dodatkiem skwarek. Polska kuchnia znana jest z aromatycznych zup na bogato – żurek, kwaśnica, chłodnik, ogórkowa, pomidorowa, grzybowa, barszcz, szczawiowa, rosół oraz jarzynowa. Kolejnym flagowym daniem kuchni polskiej są flaki. Jeżeli zostaną przegotowane w odpowiedni sposób i umiejętnie przyprawione, zamaskują niemalże każdemu. Na polskich stołach często pojawia się schabowy z ziemniakami, kapustą kiszoną lub surówką.

Trudno wyobrazić sobie polską kuchnię bez chleba ze smalcem i ogórkiem kiszonym. Smalec przygotowuje się ze słoniny, boczku, cebuli, przypraw. Nie można zapomnieć o kaszance, polskiej kiełbasie i salcesonie czy mięsiwie w słoiku. Polacy uwielbiają kartacze powstałe z ciasta ziemniaczanego, nadziewane mięsem. Popularna jest też babka ziemniaczana, tak zwany kartoflarz – powstaje z ziemniaków, skwarek, boczku lub słoniny. Kolejną opcją do wyboru jest kiszka ziemniaczana z boczkiem i cebulką. Z kolei bliny żmudzkie podawane są ze sporą ilością śmietany, często też ze skwarkami. Polska kuchnia znana jest z gulaszu, w którym głównym składnikiem jest mięso. Popularne są również pyry z gzikiem, czyli doprawionym twarożkiem. Jednym z tradycyjnych dań jest moskol z masłem czosnkowym. Nie można też zapomnieć o kultowym oscypku prosto z Podhala, czyli twardym, wędzonym serze owczym. Polacy uwielbiają też słodkości, przede wszystkim sernik, mazurek, babka, pączki, faworki, sękacz, jabłecznik.

__________________________

Artykuł powstał dzięki uprzejmości Restauracji pod Baranem

Atuty kuchni polskiej
5 (100%) 1 vote

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here