Chleb coraz mniej powszedni, ale piekarnie sobie radzą
Nie dość, że z roku na rok kupowane jest w mniejszych ilościach, to jeszcze kosztuje coraz więcej. W ciągu roku pieczywo zdrożało dwa razy bardziej niż reszta żywności. Jak w tak trudnych warunkach radzą sobie...
Skąd ryby na wigilijnym stole, czyli o tradycji słów kilka
Choć tradycje wigilijne są na stałe wpisane w święta Bożego Narodzenia, często nie zastanawiamy się nad ich pochodzeniem. Czemu potrawy rybne cieszą się tak dużą popularnością w okresie świątecznym? Skąd 12 potraw na stole? Czy...
Spadająca konsumpcja mocno zmienia branżę piekarniczą
W Polsce je się coraz mniej pieczywa. Między 2010 a 2016 rokiem jego spożycie spadło aż o 1/4! Pod wpływem tych uwarunkowań krajowa branża piekarnicza przeszła ogromne zmiany. Przedsiębiorstwa, które chcą się dalej rozwijać muszą...
Światowy Dzień Makaronu
25 października przypada Światowy Dzień Makaronu. W ostatnich latach spożycie makaronów w Polsce utrzymuje się na stabilnym poziomie, a jak zauważają analitycy Banku BGŻ BNP Paribas przy spadkowej tendencji konsumpcji pieczywa i mąki, jest to...
NOWOŚĆ! Nowe sosy suche Knorr – przywitaj Boże Narodzenie ze smakiem
Z nimi świąteczne potrawy muszą się udać! Sosy suche Knorr doskonale wpisują się w bożonarodzeniowe menu, nadając każdemu daniu wyjątkowy smak i niepowtarzalny aromat. Teraz linia sosów Menu ze smakiem poszerzyła się o nowe apetyczne...
Dzieci są wystarczająco słodkie!
Dlaczego należy unikać dodatkowego cukru w diecie najmłodszych?
Wraz z rozwojem cywilizacyjnym społeczeństw nastąpił rozwój chorób z tym związanych. Coraz więcej ludzi cierpi na cukrzycę, która jest nazywana pierwszą niezakaźną epidemią na świecie. Najczęściej prowadzi do...
Nowe produkty Carrefour z certyfikatem zrównoważonego rybołówstwa MSC
Carrefour Polska poszerza swoją ofertę produktów marki własnej z certyfikatem MSC. W sklepach sieci pojawiły się trzy rodzaje filetów śledziowych Northatlantica – w sosie musztardowym, koperkowym i śmietanowym. Niebieski znak MSC umieszczony na opakowaniach tych...
Rozgrzewające smaki jesieni
Kiedy za oknem robi się chłodniej, a dzień jest coraz krótszy, oznacza to tylko jedno – jesień, a nawet wczesna zima rozgościły się na dobre. Wraz ze zmieniającą się pogodą za oknem, zmieniają się również...
Polacy piją więcej herbaty niż Chińczycy czy Japończycy!
Polacy mogą uważać przypadający 15 grudnia Międzynarodowy Dzień Herbaty za swoje święto. Jesteśmy czwartym krajem w Europie o najwyższym jej spożyciu. Średnio Polak parzy rocznie napar z 1 kg liści. Więcej herbaty piją w Europie...