Zdrowe lody dla ochłody

Lato, niezależnie od tego, czy to najbardziej deszczowe, czy przepełnione palącym słońcem, zawsze kojarzyć się będzie z lodami. Co jednak zrobić, kiedy restrykcyjna dieta zakazuje tych kultowych smakołyków na śmietanie? A może wyeliminowałaś ze swojej diety cukier i rezygnujesz z podawania swoim dzieciom przetworzonych produktów ze słodzikami, konserwantami i utwardzanymi tłuszczami w składzie? Mamy na to rozwiązanie – domowe lody. Z naszego materiału dowiesz się, jak przygotować je w zaciszu swojej kuchni.

Owocowe sorbety dla niejadków

Lody owocowe to jest to, co dzieciaki lubią najbardziej. A w ich przygotowaniu nie ma nic trudnego. Czasem wystarczy zwykły zamrożony sok owocowy. Możesz go przelać do specjalnych pojemników z patyczkiem, albo wykorzystać opakowania po jogurtach i drewniane patyczki. Wodne lody ugaszą pragnienie nawet w najbardziej upalny dzień. Co ciekawe, w sorbetach możesz przemycić także nielubiane przez Twoje dzieci składniki, takie jak szpinak czy jarmuż, które w smaku nie będą wyczuwalne, a dostarczą Twoim pociechom odpowiedniej dawki witamin. W przygotowaniu takich musów najlepiej sprawdzi się blender kielichowy BTM 5011, który dzięki płynnej regulacji prędkości i funkcji Pulse oraz ostrzom ze stali nierdzewnej Ultra6 poradzi sobie nawet z twardymi czy zamrożonymi owocami! Oto nasz przepis na lody truskawkowo-szpinakowe:

  • 2 szklanki truskawek
  • ½ szklanki szpinaku
  • ½ szklanki wody
  • ¼ szklanki suszu z liści stewii
  • foremki do lodów i patyczki drewniane

Zmiksuj umyte truskawki i szpinak. Dodaj wodę i miksuj aż do uzyskania gładkiej masy. Wymieszaj ze stewią. Wypełnij lodami pojemniczki i wbij w każdy patyczek. Włóż do zamrażalki na minimum 2 godziny. Owocowy sorbet pełen witamin gotowy!

Kremowe lody

Chociaż może Ci się wydawać, że perfekcyjnie kremowe lody uzyskać możesz jedynie na bazie tłustej śmietany i jajek, jesteś w błędzie. Doskonałą alternatywą będzie jogurt naturalny! Taka podstawa i sezonowe owoce lub inne ulubione składniki stworzą doskonałą kompozycję, przewyższającą smakowo niejeden sklepowy produkt. Przygotuj składniki i do dzieła!

  • 1 szklanka jogurtu naturalnego
  • 1 szklanka świeżych owoców sezonowych, np. malin, jagód, brzoskwiń
  • 2 łyżki miodu lub innego słodu

W blenderze zmiksuj owoce, miód i jogurt, aż masa będzie gładka i kremowa. Każdy pojemniczek lub foremkę  wypełnij do 3/4 wysokości, wbij patyczek i wstaw do zamrażalki na kilka godzin.

Vege opcja

Dość masz już sorbetów i marzy Ci się prawdziwie kremowy lód bez mleka? Nic prostszego. Do pełni szczęścia potrzebny będzie… dojrzały banan! To właśnie te niepozorne owoce po zamrożeniu i zmiksowaniu w blenderze kielichowym BTM5011 o mocy 800 W, który poradzi sobie nawet z kawałkami lodu, w kilka chwil uzyskasz gładkie, kremowe i jednoskładnikowe lody! Możesz urozmaicić swój deser dodając odrobinę karobu lub sezonowych owoców. Pyszne wegańskie lody gotowe. Smacznego!

Zdrowe lody dla ochłody
Rate this post

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here