Zdrowa kuchnia bez glutenu

Zakup produktów bezglutenowych może stanowić spore wyzwanie, zwłaszcza dla osób, które dopiero przechodzą na dietę pozbawioną glutenu. W jaki sposób wybierać bezpieczne artykuły?

Czym jest gluten?

Gluten to nazwa białek (gluteninu i prolaminu) obecnych w ziarnach zbóż, w tym głównie w pszenicy i jej odmianach, życie, pszenżycie czy też jęczmieniu. W momencie, gdy mąka ze wspomnianych zbóż mieszana jest z wodą, białka glutenu zmieniają się w substancję do złudzenia przypominającą… klej. Co ciekawe, gluten zawdzięcza swoją nazwę właśnie opisanej powyżej właściwości, gdyż korzeni określenia „gluten” należy doszukiwać się w anglojęzycznym słowie glue czyli klej. Co istotne to fakt, iż gluten – poza produktami zbożowymi – obecny jest również w żywności przetworzonej różnego rodzaju, w tym między innymi w kostkach bulionowych, sosach instant, różnego rodzaju serach, śmietanie, przyprawach, jogurtach, warzywach w puszce, słodkich i słonych przekąskach, kawie zbożowej, płatach śniadaniowych, wędlinach, a także wielu innych produktach. Czy gluten jest szkodliwy? Nie, niemniej jednak nie każdy może pozwolić sobie na spożywanie produktów z dodatkiem opisanej mieszaniny białek. Glutenu powinny unikać przede wszystkim osoby cierpiące na celiakię, nieceliakalną nadwrażliwość na gluten oraz ludzie zmagający się z alergią na pszenicę.

Znak Przekreślonego Kłosa

Nie oszukujmy się; zdecydowana większość produktów spożywczych dostępnych na polskim rynku zawiera – lub też może zawierać – gluten. W związku z powyższym wprowadzony został znak Przekreślonego Kłosa czyli polski oraz międzynarodowy symbol żywności bezglutenowej. Produkty nim opatrzone zostały przebadane pod kątem zawartości glutenu, natomiast sam zakład produkcyjny przeszedł audyt zgodny ze standardem AOECS. Co istotne to fakt, iż opisywany symbol jest zastrzeżonym znakiem towarowym, w związku z czym stosowanie go bez potrzebnej licencji jest niezgodne z prawem. Z punktu widzenia konsumenta oznacza to zatem, iż produkt nim opatrzony jest w 100% bezpieczny.

Naturalnie nie każdy artykuł bezglutenowy opatrzony jest znakiem Przekreślonego Kłosa. Jak wobec tego sprawdzić czy dany produkt zawiera w swoim składzie gluten? Obecnie na wielu stronach internetowych publikowane są listy produktów dozwolonych przy diecie bezglutenowej. Warto wydrukować tego rodzaju spis i zabierać ze sobą na zakupy. Konieczne jest także czytanie składu interesujących nas wyrobów. Jeśli jednak nie jesteśmy w pełni przekonani czy dany artykuł zawiera gluten, zrezygnujmy z jego zakupu.

Jak i gdzie kupować produkty bezglutenowe?

Ogólna zasada zakłada, że najlepiej decydować się na zakup produktów jak najmniej przetworzonych, w których nie znajdziemy konserwantów czy też innych, sztucznych składników. Produktami naturalnie bezglutenowymi są m.in. soczewica, soja, fasola, proso, gryka, orzechy, kukurydza, ryż, ziemniaki, amarantus, tapioka, mięso, świeże owoce i warzywa.

Naturalnie ograniczenie swojego jadłospisu wyłącznie do wymienionych powyżej artykułów spożywczych po prostu nie jest możliwe. Jeśli więc chcesz mieć pewność, że nabywane przez ciebie produkty nie zawierają glutenu, a jednocześnie nie masz ochoty na skrupulatne czytanie etykiet czy też ustawiczne spoglądanie na listę wyrobów dozwolonych, to z pomocą przychodzą ci sklepy internetowe. Wypróbuj produkty bezglutenowe (https://allegro.pl/kategoria/produkty-spozywcze-produkty-bezglutenowe-261415) i ciesz się wspaniałym smakiem bez zbędnych wyrzeczeń.

Zdrowa kuchnia bez glutenu
Rate this post

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here