Przywitaj smacznie Nowy Rok – najlepsze przepisy na sylwestrowe przekąski

Impreza sylwestrowa zbliża się wielkimi krokami. Bez względu na to, czy Nowy Rok zamierzamy przywitać w towarzystwie setki ludzi, czy w gronie najbliższych znajomych, to jedno jest pewne – sekret udanej imprezy tkwi w przekąskach! Tego wieczoru nie może ich zabraknąć! Smaczne i pożywne, umilą sylwestrową zabawę. Pożegnajmy ciężkostrawne dania oraz niezdrowe przystawki. Wykorzystajmy najciekawsze przepisy na imprezowe przekąski, a do ich przygotowania użyjmy tego, co mamy pod ręką!

Smakowicie zawijane

Tych przysmaków chyba nikomu nie trzeba przedstawiać. Zyskują na popularności, tak jak i cała kuchnia meksykańska. Wrapy, tortille, rolady! Brzmi znajomo, prawda? Sprawdzą się zarówno w wersji na ciepło, jak i na zimo. Czym je faszerować? Czym tylko chcesz! Połączenie mięsa i warzyw to najbardziej popularna opcja, jednak to do nas należy ostatnie słowo. Sięgajmy więc po ulubione składniki oraz twórzmy różne kombinacje! Tak podane przekąski można serwować w towarzystwie dipu lub salsy pomidorowej. Uwaga! Znikają w mgnieniu oka! W razie czego warto być przygotowanym na dokładkę. Palce lizać!

Pomysł na szybką przystawkę? Zainspirujmy się przepisem na tradycyjne wrapy! To co, zawijamy?

Tradycyjne wrapy

Czas przygotowania: 30 minut

Ilość osób: 4

Składniki:

  • 1 opakowanie tortilli
  • 1 pierś z kurczaka
  • 1 opakowanie Przyprawy do złotego kurczaka Knorr
  • 3 liście sałaty lodowej
  • 1 pomidor
  • 1 ogórek
  • 2 łyżki Majonezu Hellmann’s Oryginalnego
  • 2 łyżki Ketchupu Hellmann’s Pikantnego
  • olej

Sposób przygotowania:

  1. Pokrojoną w paski pierś z kurczaka posyp Przyprawą do złotego kurczaka Knorr.
  2. Podsmaż mięso na patelni z rozgrzanym olejem.
  3. Pokrój w plasterki pomidora i ogórka, a sałatę porwij na małe kawałki.
  4. Przygotuj sos – wymieszaj Majonez Hellmann’s i Ketchup Hellmann’s. Tak otrzymanym sosem posmaruj tortille.
  5. Na posmarowanych tortillach poukładaj wszystkie pokrojone warzywa i kurczaka, następnie zwijając uformuj wrapa.
  6. Uformowane wrapy ułóż na blasze i piecz w piekarniku nagrzanym do 180˚C przez 5 minut. Wrapy smakują pysznie zarówno z grilla, jak i na zimno!

Finger food

…czyli przystawki na jednego kęsa! To małe przekąski, którymi można się delektować bez użycia sztućców i talerzy. Mogą przybierać formę: babeczek, koreczków, paluszków czy kanapek. Co więcej, są niezwykle estetyczne, kuszą swoim kształtem i kolorem. Ich zaletą jest fakt, że mogą być podawane zarówno na słono, jak i na słodko. Każdy znajdzie tu coś dla siebie! W wirze sylwestrowej zabawy łatwo o pusty żołądek! Jeśli nie chcemy schodzić z parkietu na długo, sięgnijmy po finger food i wracajmy do zabawy! Lekkie, pyszne, sprawdzą się na kameralnej imprezie w gronie znajomych, a także na bardziej formalnych przyjęciach. Pamiętajmy – w prostocie siła!

Szef kuchni Knorr poleca przepis na chrupiące paluszki wieprzowo-wołowe. W połączeniu z sosem smakują jeszcze lepiej!

Paluszki wieprzowo-wołowe

Czas przygotowania: 50 minut

Ilość osób: 5

Składniki na ciasto:

  • 500 g mąki
  • 4 g suszonych drożdży
  • 220 ml wody
  • 50 ml oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 szczypta soli

Składniki na farsz:

  • 450 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego (lub baraniny)
  • 2 cebule
  • 2 pęczki zielonej pietruszki
  • 50 g orzeszków pinii
  • 50 g rodzynek
  • 50 g koncentratu pomidorowego
  • 4 ząbki czosnku
  • 0,5 pęczka mięty
  • 0,5 pęczka natki kolendry
  • 3 łyżki oleju do smażenia
  • 1 łyżeczka Kminu rzymskiego z Indii mielonego Knorr
  • 1 łyżeczka Papryki ostrej z Hiszpanii Knorr
  • 1 łyżeczka Cynamonu z Wietnamu Knorr
  • 2 szczypty soli
  • 150 ml oliwy
  • 1 jajko

Sposób przygotowania:

  1. Przygotuj ciasto – drożdże, sól i cukier rozpuść w ciepłej wodzie (o temperaturze nie wyższej niż 40˚C). Do całości dodaj 2-3 łyżki mąki i odstaw na 20 minut, żeby drożdże rozpoczęły fermentację. Po 20 minutach dodaj pozostałe składniki – resztę mąki i oliwę z oliwek.
  2. Wyrabiaj ciasto aż do osiągnięcia konsystencji ciasta chlebowego (w razie potrzeby dodaj mąkę lub wodę). Przykryj ciasto wilgotną ściereczką i odstaw na bok (ważne, żeby nie wyschło).
  3. Jajko dokładnie roztrzep w miseczce. Kolendrę, miętę i czosnek posiekaj, a cebulę pokrój w drobną kostkę. Na patelni upraż orzeszki pinii.
  4. Podsmaż na patelni czosnek i cebulę, a następnie dodaj mięso i smaż do momentu, aż będzie całkowicie suche. Dodaj koncentrat pomidorowy, upraż orzeszki pinii, posiekane zioła (miętę i kolendrę), przyprawy (cynamon, kmin rzymski, ostrą paprykę, sól). Podsmaż całość i odstaw do wystygnięcia.
  5. Rozwałkuj cienko ciasto na stolnicy oprószonej mąką, wykrój z ciasta kwadraty 15 x 15 cm. Posmaruj wierzch ciasta jajkiem, na każdy wycięty kwadrat daj łyżkę farszu. Zawiń do środka brzegi ciasta, zroluj i uformuj paluchy o długości około 10 cm. Roladki ułóż na pergaminie i trzymaj je cały czas pod przykryciem.
  6. Smaż paluchy na głębokim tłuszczu aż uzyskają złoty kolor. Po zdjęciu z patelni odłóż na papierowy ręcznik, aby usunąć nadmiar tłuszczu.

Pysznie nadziane

Kolejną ciekawą opcją są przystawki faszerowane. Łączą w sobie całą gamę smaków, a ich podanie jest niezwykle efektowne. Można podawać je solo lub jako dodatek. Sprawdzą się one w momencie, kiedy goście, po wielu godzinach zabawy, opadną z sił. Co faszerować? Krokiety, warzywa, jajka, pieczarki! Do wyboru, do koloru! Tego typu przysmaki będą pięknie prezentować się na sylwestrowym stole, a ich smak oczaruje niejednego!

Co powiecie na faszerowane jajka? Tak podane będą doskonałym dodatkiem do wędlin czy chleba.

Faszerowane jajka

Czas przygotowania: 30 minut

Ilość osób: 8

Składniki:

  • 8 jajek
  • 1 opakowanie Sosu sałatkowego paprykowo-ziołowego Knorr
  • 80 g miksu sałat
  • 200 g twarożku
  • 2 łyżki startego chrzanu
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 6 łyżek kwaśnej śmietany
  • 200 g jogurtu naturalnego
  • 0,5 pęczka szczypioru

Sposób przygotowania:

  1. Ugotuj jajka na twardo, obierz i przekrój na pół. Oddziel żółtka.
  2. Wymieszaj twarożek ze śmietaną. Dodaj posiekane zółtka i dopraw do smaku.
  3. Masę serową podziel na trzy części i wymieszaj – pierwszą z chrzanem, drugą z koncentratem pomidorowym, trzecią z drobno posiekaną natką pietruszki.
  4. Wypełnij jajka przygotowanymi farszami.
  5. Sos sałatkowy paprykowo-ziołowy Knorr połącz z jogurtem i szczypiorem, a póżniej starannie wymieszaj.
  6. Na półmisku ułóż sałatę, dookoła poukładaj połówki jaj z farszem. Całość polej przygotowanym sosem i posyp pozostałym szczypiorkiem.

Gotowi na szampańską zabawę? Z tak zastawionym stołem nie musicie się martwić, że goście będą głodni! Szczęśliwego i pysznego Nowego Roku!

Poprzedni artykuł12 października – światowy dzień jaja
Następny artykułTradycyjnie? Z twistem! Sposoby na świąteczne mięsa i ryby

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj