Profesjonalny sprzęt gastronomiczny a świeżość potraw

Żywność wymaga odpowiedniego przechowywania, aby pozostała świeża, a także zachowała swoje walory smakowe i zdrowotne. Są różne sposoby pozwalające o to zadbać – w restauracji kluczowe jest odpowiednie wyposażenie lokalu. W jaki sprzęt gastronomiczny warto zainwestować?

Sprzęt do chłodzenia i mrożenia

Kompletując wyposażenie, należy uwzględnić meble ze stali nierdzewnej, dobrej jakości piec, ale także urządzenia chłodzące i mrożące. Bemary, komory, chłodziarko-zamrażarki, szafy oraz witryny chłodnicze to podstawowe elementy wyposażenia lokalu gastronomicznego.

Dzięki nim możliwe będzie zachowanie smaku, aromatu i cennych składników odżywczych zawartych w produktach. Witryna chłodnicza czy szafa mroźnicza pozwoli zadbać o świeżość produktów. Wybór urządzeń jest duży i można dopasować sprzęt gastronomiczny do każdego lokalu, niezależnie od jego wielkości czy rodzaju serwowanej kuchni.

Witryna chłodnicza

Dzięki witrynie można przechowywać wybrane produkty w optymalnych warunkach, ale zachowanie świeżości produktu nie jest jedynym plusem. W ten sposób można też wyeksponować na przykład desery czy koktajle, które będą wabić potencjalnych klientów. Do wyboru są różne witryny chłodnicze – można dopasować model zależnie od wymaganej wielkości i pojemności.

Szafy chłodnicze

Kompletując sprzęt gastronomiczny, warto też zakupić szafę chłodniczą. Powinna ona znaleźć się w restauracji lub barze, gdyż tam lodówki mogą już nie zdać egzaminu. Do profesjonalnych zastosowań lepszym wyborem będzie szafa chłodnicza odpowiedniej jakości. Poszczególne modele mają różną pojemność i można zakupić szafę odpowiedniej wielkości. Poza tym szafa – podobnie jak witryna chłodnicza – może pełnić dodatkowo funkcję ekspozycji, dzięki czemu można szybciej pozyskać klientów.

Zamrażarki skrzyniowe

Zamrażarki skrzyniowe mają większą pojemność niż modele szafkowe i są niezbędnym elementem wyposażenia profesjonalnej restauracji. Są wyposażone w pokrywę otwieraną do góry, przeszkloną klapę lub witrynę. Takie zamrażarki pomogą zachować świeżość produktów na dłużej, a także zapewnią do nich szybki i łatwy dostęp.

Bemary chłodnicze

Bemary służą głównie do zapewnienia potrawom odpowiedniej temperatury, ale na rynku są również bemary chłodnicze. One pozwalają z kolei regulować temperaturę zgodnie z potrzebami – można w ten sposób wydłużyć świeżość wybranych produktów.

Profesjonalny sprzęt gastronomiczny a świeżość potraw
Rate this post

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here