Mrożone herbaty – niskokaloryczna propozycja na orzeźwienie w środku lata

0
Mrożone herbaty to doskonały sposób na orzeźwienie w upalne dni. Można przygotować je w domowym zaciszu, kontrolując kaloryczność i tworząc wyjątkowe połączenia smakowe. Jako bazę do ich przygotowania warto wykorzystać herbatki owocowe. Feeria smaków i aromatów Samodzielne...

Siemię lniane – dlaczego warto włączyć je do diety?

0
Nasiona lnu – o czym wiedziano już w starożytności – mają wiele dobroczynnych dla ludzkiego organizmu właściwości. Stosowano je setki lat temu między innymi w Egipcie i w Chinach. Ich ogromną zaletą jest to, że...

Smaki zimy – rozgrzewające pyszności na grudniowe chłody!

0
Niska temperatura oraz krótkie, chłodne dni powodują, że zimne i orzeźwiające napoje chętnie zamieniamy na parujący kubek korzennej herbaty lub miskę aromatycznej zupy. Jak zatem przetrwać zimę? To doskonały czas… by się rozgrzać! Śpieszymy z...

Najbardziej zaskakujące kawy smakowe

0
Współczesność wciąż nas zaskakuje swoją różnorodnością. Mamy tak wiele możliwości, planów, celów i marzeń. Stajemy się coraz bardziej świadomi swoich wyborów, oczekiwań. Nasz gust oraz poczucie smaku stają się wysublimowane. Wynikiem tych wszystkich zmian, które...
paczki świąteczne

Świąteczne paczki słodyczy – gdzie najlepiej się w nie zaopatrzyć?

0
Święta to absolutnie wyjątkowy i magiczny czas. W tym okresie wszelkie małe sprzeczki, konflikty oraz nieporozumienia odchodzą w niepamięć, a ich miejsce zajmuje serdeczność, troska o drugą osobę oraz wyrozumiałość. Co do zasady, święta są...

Kapusta i buraki kontra rak żołądka

0
Prozdrowotne właściwości soku z kiszonej kapusty i buraczanego zakwasu znane są od wieków. W medycynie ludowej produkty te stosowane były m.in. do łagodzenia dolegliwości związanych z infekcjami wirusowymi i bakteryjnymi czy problemami z trawieniem. Warto...

Ryby w puszkach – ważny składnik naszej codziennej diety

0
Konserwy rybne to bardzo cenne źródło ważnych dla naszej diety kwasów omega-3. Z badań naukowców wynika, że przetwory rybne można zaliczyć do tzw. żywności funkcjonalnej, czyli takiej, która wzmacnia funkcjonowanie organizmu. Według Instytutu Żywności i Żywienia...

Sprawdzony przepis na smukłą sylwetkę

0
Dla wielu z nas szczupła sylwetka kojarzy się przede wszystkim z wyrzeczeniami. Presja idealnej figury wzrasta szczególnie w okresie wakacyjnym. Bazą przepisu na smukłą sylwetkę nie są jednak wyłącznie ćwiczenia czy restrykcyjna dieta. Jak w...

Profesjonalny sprzęt gastronomiczny a świeżość potraw

0
Żywność wymaga odpowiedniego przechowywania, aby pozostała świeża, a także zachowała swoje walory smakowe i zdrowotne. Są różne sposoby pozwalające o to zadbać – w restauracji kluczowe jest odpowiednie wyposażenie lokalu. W jaki sprzęt gastronomiczny warto...

Rozgrzewające smaki jesieni

0
Kiedy za oknem robi się chłodniej, a dzień jest coraz krótszy, oznacza to tylko jedno – jesień, a nawet wczesna zima rozgościły się na dobre. Wraz ze zmieniającą się pogodą za oknem, zmieniają się również...

Sprawdź również!