Najpopularniejsze przyprawy, które odmienią każde danie!

Dzięki nieustannemu rozwojowi świata kulinarnego, nieustannie powstają nowe potrawy, kuchnie z każdych stron świata przenikają się wzajemnie, a ludzie otwierają się na odmienne smaki. Niemniej jednak, praktycznie każda potrawa wymaga odpowiedniej dawki ziół i przypraw, które wydobędą z jej składników to, co najlepsze. Mało tego, odpowiednio dobrane przyprawy umożliwiają również nadanie znanej nam potrawie zupełnie nowego smaku i aromatu. Co warto wiedzieć o przyprawach i które z nich to absolutny must have w każdej kuchni?

Najpopularniejsze przyprawy warzywne

Wśród przypraw warzywnych najbardziej popularnymi dla kuchennych rewolucji są czosnek i cebula. Oprócz poprawy smaku i aromatu potraw, mają także działanie bakteriobójcze i bakteriostatyczne.

  • cebula – jest rośliną dwuletnią należącą do rodziny liliowatych. Wysiewa się ją z nasienia lub wysadza drobne cebulki zwane dymką. Już od zarania dziejów starożytni Egipcjanie, Grecy i Rzymianie cenili cebulę, zarówno jako warzywo, przyprawę, a zwłaszcza lek. W zależności od smaku cebuli, możemy rozróżnić trzy typy: ostre, półostre, półsłodkie. W gastronomii stosuje się cebulę w stanie świeżym, odmianę Żytawską, półostra o kształcie kulistym i lekko spłaszczonym.
  • czosnek jest rośliną dwuletnią należącą do rodziny liliowatych. Rośnie dziko w Europie południowej, a w Polsce uprawiany jest przeważnie w ogrodach lub plantacjach. Używanie go w odpowiednich ilościach zwiększa apetyt, ułatwia trawienie tłustych potraw, oczyszcza i odkaża przewód pokarmowy, a także zapobiega miażdżycy.

Sprawdź także https://jawo2008.pl/335-sol-klodawska-rozowa-gruboziarnista.html

Najpopularniejsze przyprawy korzenne

Przyprawy korzenne, czyli cynamon, goździki, wanilia, kurkuma, szafran, gałka muszkatołowa nawet zwyczajnej potrawie mogą nadać niepowtarzalny smak i aromat. Na czym polega niezwykłość przypraw korzennych i jak je stosować, żeby wydobyć z nich to, co najlepsze?

  • imbir – stosowanie jego korzeni w zmielonej postaci korzystnie wpływa na proces trawienia, a także charakteryzuje się silnymi właściwościami przeciwzapalnymi i przeciwbólowymi. Kto chociaż raz zasmakował kuchni azjatyckiej, doskonale wie, że bez imbiru nie będzie ona tak samo smaczna.
  • pieprz – w zależności od pory zbioru w handlu możemy spotkać pieprz czarny (niedojrzałe owoce suszone do momentu nabrania ciemnej barwy), zielony (niedojrzałe ziarna zalewane solanką) i biały (dojrzałe owoce, które są obierane za skórki, a następnie suszone). Pieprz jest ostry i wiemy to nie od dziś. Jego ostrość wynika z dużej zawartości piperyny, która nadaje mu ten piekący smak i aromat. Przyprawa jest używana w całości, w postaci zmielonej lub rozdrobnionej. (Zobacz także: pieprz syczuański).
  • goździki ­­– to suszone pączki kwiatowe goździkowca korzennego, które nadają potrawom silnego, korzennego aromatu i lekko piekącego smaku.
  • gałka muszkatołowa ­– gałka i kwiat muszkatu nadają potrawom silny zapach i typowy, gorzko-korzenny smak. Stosuje się je w postaci zmielonej lub tartej. Gałkę i kwiat muszkatołowy dodaje się do potraw po rozdrobnieniu, jako aromatyczną przyprawę.

Najlepsze przyprawy ziołowe

Do przypraw ziołowych zalicza się przede wszystkim suszone i rozdrabniane liście. Przyprawy te urozmaicają dania, poprawiają jego strawność oraz działają utrwalająco na gotową potrawę.

Świeże zioła znacznie podnoszą wartość odżywczą potrawy, wzbogacając ją w drogocenne witaminy i sole mineralne. Delikatnej woni gotowym daniom nadają liście rozmarynu i tymianku, smak zup poprawiają liście lubczyku lub selera. Majeranek dzięki swojemu niecodziennemu zapachowi, nadaje niezwykły aromat mięsom, wędlinom, rybom, a także zupom. Rozmaryn to naturalny przeciwutleniacz, stosowany głównie do produkcji marynat, ale nie tylko. Z kolei tymianek jest przyprawą dodawaną chociażby do wędlin, drobiu, pasztetów, mięsa mielonego, mięsa z królika czy dziczyzny.

źródło zdjęcia: freepik.com

Najpopularniejsze przyprawy, które odmienią każde danie!
Rate this post

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here