Jak skompletować urządzenia i akcesoria do cukierni?

Otworzenie własnej, przytulnej cukierni to ogromny powód do radości dla każdego pasjonata przyrządzania słodkich wypieków. Wiąże się jednak z koniecznością podjęcia wielu trudnych decyzji; od znalezienia właściwego lokalu, aż po jego kompletne wyposażenie. Podpowiadamy, w jaki sposób wyposażyć cukiernię tak, by była jak najbardziej funkcjonalna.

Najważniejsze nowoczesne urządzenia do cukierni

Cukiernia, choć wymaga wyjątkowych umiejętności personelu przygotowującego desery, nie jest lokalem wymagającym wielu skomplikowanych sprzętów. Do jej prawidłowego i wygodnego funkcjonowania wystarczą najbardziej podstawowe urządzenia do cukierni, których wybór uzależniony jest od jej typu. To przede wszystkim:

  • Piekarnik lub piec konwekcyjny,
  • Stoły chłodnicze i mroźnicze,
  • Zamrażarka,
  • Lady i witryny cukiernicze,
  • Frezery i pasteryzatory do lodów,
  • Zmywarka z funkcją wyparzania

oraz mniejsze sprzęty cukiernicze, dobierane typowo pod rodzaj działalności: gofrownice, miksery planetarne, ekspresy i młynki do kawy, granitory, palniki do crème brulee czy czekoladziarki. Choć lista może wydawać się długa, potrzeby uzależnione są przede wszystkim od specjalizacji cukierni i ilości produktów przygotowywanych na miejscu. Na samym początku warto więc dokładnie zastanowić się nad tym, jakie specjały cukiernik będzie chciał serwować.

Akcesoria niezbędne do przygotowywania wypieków

Cukiernie przygotowujące na miejscu ciasta i ciasteczka wymagają zainwestowania w kilka podstawowych akcesoriów. Warto zdecydować się na ich pełne skompletowanie jeszcze przed otwarciem działalności, tak, by być przygotowanym na każdą sytuację:

  • Blachy i pojemniki na ciasta, ciasteczka i babeczki,
  • Sita do przesiewania,
  • Pędzle,
  • Pistolety do kremów,
  • Wałki,
  • Ubijaki, łopatki, szpachelki,
  • Noże z nitkami tnącymi,
  • Worki i końcówki dekoracyjne,
  • Syfony do bitej śmietany,
  • Zestawy naczyń i sztućców.

Meble idealne do małej i dużej cukierni

Żaden lokal nie obejdzie się bez perfekcyjnie dobranych mebli. Powinny nie tylko w pełni dostosować się do ogólnego wystroju wnętrza, ale przede wszystkim być jak najbardziej funkcjonalne i wygodne – tak, by klient poczuł się jak u siebie w domu. Poza wyborem urządzeń i akcesoriów do cukierni należy więc odpowiednio zaopiekować się ich otoczeniem. Potrzebne będą między innymi stoliki i dostosowane do nich wysokością krzesła dla gości, funkcjonalna, pojemna lada sprzedażowa wyposażona w witryny chłodnicze, regały cukiernicze na gotowe wypieki niewymagające lodówki, aż w końcu stoły i blaty pracownicze. Szeroką gamę elementów wyposażenia cukierni można znaleźć na gastro-swiss.pl/cukiernia

Kompletując wszystkie elementy, które powinny znaleźć się w lokalu, z pewnością warto poświęcić im sporo uwagi. Przede wszystkim dokładnie przyjrzeć się specyfikacjom sprzętów, tak, by służyły cukierni przez wiele lat w nienaruszonym stanie.

Poprzedni artykułProfesjonalny sprzęt gastronomiczny a świeżość potraw
Następny artykułFunkcjonalność i design produktów z serii SMEG Foodservice

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj