Gościnność i polskie smaki – restauracja oparta na tradycji

W branży gastronomicznej bez gościnności ani rusz, a żaden inny kraj właśnie z gościnności nie słynie tak, jak Polska. I chociaż głównym powodem naszych wizyt w restauracji jest oczywiście jedzenie, to najchętniej wracamy przecież w miejsca, w których czuliśmy się swobodnie a obsługa stanęła na wysokości zadania. Nie mowa jednak o wręcz przesadnym profesjonalizmie ani sztywnej etykiecie kelnerskiej – bardziej przyzwyczajeni jesteśmy do komfortowej, domowej atmosfery oraz prostolinijności i serdeczności ze strony ludzi, którzy nas goszczą. Te wszystkie cechy związane z naszą tradycją w połączeniu z polskimi, regionalnymi smakami potrafią skutecznie podbić serca i sprawić, że czas spędzony w restauracji będzie prawdziwym źródłem przyjemności i satysfakcji.

Polskie smaki, czyli właściwie jakie?

Jednorodna – to ostatnie słowo, jakim można określić kuchnię polską. Na jej kształtowanie miały wpływ wieloletnie przemiany historyczne i regionalne oraz wielokulturowa społeczność zamieszkująca tereny polskiego państwa. Efektem tego jest różnorodność smaków oraz pysznych potraw do których nie bez powodu tak chętnie wracamy po maratonach pozostałych kuchni świata. Tradycyjna kuchnia polska opiera się w dużej mierze na unikalnych połączeniach składników typowych dla naszych terenów. Są to przede wszystkim:

  • Kasze, produkty mączne
  • Wieprzowina, drób, dziczyzna
  • Nabiał
  • Buraki, kapusta, ogórki, fasola, groch
  • Grzyby, zioła i rośliny dzikie, tj. pokrzywa, szczaw, botwinka
  • Pietruszka, koper, chrzan, czosnek, cebula
  • Tłuszcze pochodzenia zwierzęcego i roślinnego
  • Jabłka, gruszki, śliwki, wiśnie, czereśnie, porzeczki, agrest
  • Miód

Mimo tego, że w polskich potrawach znajduje się sporo kalorii, to wciąż polska kuchnia uznawana jest za jedną z najsmaczniejszych, a polskie zdrowe zupy gotowane na mięsnych wywarach, pieczone mięsa i wędliny, gołąbki, bigos czy pierogi tworzą wręcz kanon, który broni się sam.

Restauracje z polską kuchnią

Ze względu na to, że kuchnia polska cieszy się niesłabnącą popularnością, to szukając restauracji, w której królować będą polskie smaki i domowa atmosfera można natknąć się na miejsce Restauracja Polskie Smaki, w której z wysokiej jakości składników fantastyczni kucharze nawiązują do tradycyjnych polskich dań i tworzą ich współczesne wersje. I chociaż obcujemy z tą kuchnią na co dzień, to chyba nie trzeba nikogo przekonywać, że warto czasem odwiedzić knajpkę, w której spróbujemy nowych interpretacji znanych nam potraw – być może podszytych regionalnym, niespotykanym do tej pory charakterem? Bo polskie smaki to przecież koloryt naszych wyjątkowych regionów.

Gościnność i polskie smaki – restauracja oparta na tradycji
Rate this post

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here