Spadająca konsumpcja mocno zmienia branżę piekarniczą

W Polsce je się coraz mniej pieczywa. Między 2010 a 2016 rokiem jego spożycie spadło aż o 1/4! Pod wpływem tych uwarunkowań krajowa branża piekarnicza przeszła ogromne zmiany. Przedsiębiorstwa, które chcą się dalej rozwijać muszą...

Gościnność i polskie smaki – restauracja oparta na tradycji

W branży gastronomicznej bez gościnności ani rusz, a żaden inny kraj właśnie z gościnności nie słynie tak, jak Polska. I chociaż głównym powodem naszych wizyt w restauracji jest oczywiście jedzenie, to najchętniej wracamy przecież w...

Chleb coraz mniej powszedni, ale piekarnie sobie radzą

Nie dość, że z roku na rok kupowane jest w mniejszych ilościach, to jeszcze kosztuje coraz więcej. W ciągu roku pieczywo zdrożało dwa razy bardziej niż reszta żywności. Jak w tak trudnych warunkach radzą sobie...

Pizza calzone – co ją wyróżnia i gdzie można jej spróbować?

Klasycznego włoskiego dania, jakim jest pizza, nikomu nie trzeba przedstawiać. Jej korzenie sięgają aż początku XIX wieku! Nieco później, w Apulii, narodził się pomysł połączenia neapolitańskiej klasycznej margharity z foccacią i zamknięcia całego nadzienia wewnątrz...

12 października – światowy dzień jaja

Uważa się je za symbol życia i płodności. Starożytni Rzymianie właśnie od tej potrawy rozpoczynali swoje uczty. Istotna rola jaja w dziejach człowieka ma swoje odzwierciedlenie w popularnej sentencji Ab ovo usque ad mala, która z...

Podróże od kuchni! Obiadowe inspiracje z różnych zakątków świata

Koniec lata zbliża się wielkimi krokami! Z utęsknieniem wspominamy wakacyjne wycieczki w nieznane po ciepłych, malowniczych krajach. Spacery po plaży, gorące słońce – relaks pełną parą oraz… gębą! Chcemy powrócić pamięcią nie tylko do miejsc,...

Turcja na talerzu – poznaj tradycyjne tureckie przysmaki

Turcja to kierunek, do którego Polacy ciągną nie tylko ze względu na rajskie krajobrazy i pewną, wakacyjną pogodę. Mocną stroną tego kraju jest oszałamiająca mnogością doznań smakowych kuchnia. Spróbuj Turcji na talerzu i zakochaj się...

Mrożone herbaty – niskokaloryczna propozycja na orzeźwienie w środku lata

Mrożone herbaty to doskonały sposób na orzeźwienie w upalne dni. Można przygotować je w domowym zaciszu, kontrolując kaloryczność i tworząc wyjątkowe połączenia smakowe. Jako bazę do ich przygotowania warto wykorzystać herbatki owocowe. Feeria smaków i aromatów Samodzielne...

Sprawdź również!