Chcesz mieć piękną opaleniznę? Te produkty jedz codziennie!

Słońce wróciło już na dobre, a letnia pogoda sprzyja wypadom nad wodę czy do parku. Każdy z nas marzy o pięknej opaleniźnie, ale co zrobić, by uzyskać zadowalający efekt bez ryzyka poparzenia? Opowie o tym...

Na zdrowie! Czyli wszystko, co powinieneś wiedzieć o warzywach

Ile warzyw powinniśmy spożywać? W opublikowanej w 2016 roku Piramidzie Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej warzywa wraz z owocami zostały umiejscowione w jej dolnej części. Jest to jasny sygnał, że powinny być one podstawą naszej diety....

Turcja na talerzu – poznaj tradycyjne tureckie przysmaki

Turcja to kierunek, do którego Polacy ciągną nie tylko ze względu na rajskie krajobrazy i pewną, wakacyjną pogodę. Mocną stroną tego kraju jest oszałamiająca mnogością doznań smakowych kuchnia. Spróbuj Turcji na talerzu i zakochaj się...

Pizza calzone – co ją wyróżnia i gdzie można jej spróbować?

Klasycznego włoskiego dania, jakim jest pizza, nikomu nie trzeba przedstawiać. Jej korzenie sięgają aż początku XIX wieku! Nieco później, w Apulii, narodził się pomysł połączenia neapolitańskiej klasycznej margharity z foccacią i zamknięcia całego nadzienia wewnątrz...

Majówka, czyli rozpalamy grilla. Jak zjeść pysznie i zdrowo?

Majówka, czyli rozpalamy grilla. Jak zjeść pysznie i zdrowo? Wiosna zawitała na dobre, a słoneczne dni i długie wieczory sprawiają, że chcemy spędzać jak najwięcej czasu na świeżym powietrzu. Pierwsze majowe dni to szansa na wycieczkę...

Szybkie, świąteczne przepisy Matki Natury

W wyjątkowe świąteczne dni doskonale sprawdzi się Barszczyk Czerwony Hortex o delikatnym i aksamitnym smaku. Znakomitą bazą do przygotowania dań świątecznych staną się także mrożone warzywa. Dzięki nim przygotowanie pysznych świątecznych dań odbędzie się ekspresowo. Dla...

Turcja – herbaciane zagłębie świata

Turcja kojarzy się m.in. z bardzo mocną kawą, słodką baklawą czy aromatycznym kebabem. Nie wszyscy wiedzą jednak, jak bardzo popularna w tym kraju jest herbata. Z okazji przypadającego 15 grudnia Międzynarodowego Dnia Herbaty, warto dowiedzieć...

Polacy piją więcej herbaty niż Chińczycy czy Japończycy!

Polacy mogą uważać przypadający 15 grudnia Międzynarodowy Dzień Herbaty za swoje święto. Jesteśmy czwartym krajem w Europie o najwyższym jej spożyciu. Średnio Polak parzy rocznie napar z 1 kg liści. Więcej herbaty piją w Europie...

12 października – światowy dzień jaja

Uważa się je za symbol życia i płodności. Starożytni Rzymianie właśnie od tej potrawy rozpoczynali swoje uczty. Istotna rola jaja w dziejach człowieka ma swoje odzwierciedlenie w popularnej sentencji Ab ovo usque ad mala, która z...

Słodkie Święta malucha bez dodatku cukru

Ekspert radzi, czym zastąpić bożonarodzeniowe sklepowe słodycze   Okres bożonarodzeniowy sprzyja wzmożonemu spożyciu cukru. W świąteczne dni praktycznie każdy posiłek zakończony jest deserem, a w prawie każdym prezencie (szczególnie tym dla dziecka) znajdą się sklepowe łakocie w...

Sprawdź również!