Dlaczego warto zaopatrzyć swój lokal w separator tłuszczu

Tłuszcz, zarówno pochodzenia zwierzęcego, jak i roślinnego, jest bardzo słabo rozpuszczalny w wodzie. Stwarza to spory problem w przypadku jego odprowadzania w rurach kanalizacyjnych. Odkładający się przez wiele tygodni i miesięcy, może doprowadzić do awarii rur, której usunięcie okazuje się wyjątkowo drogie. Rozwiązaniem, które może uchronić lokal przed poniesieniem wysokich kosztów, jest separator.

Główne zastosowanie separatora tłuszczu

W lokalu gastronomicznym dziennie zużywane są litry olejów roślinnych i tłuszczy zwierzęcych. W ciągu miesiąca ich ilość jest tak duża, że odprowadzane bezpośrednio przez rury kanalizacyjne mogą bardzo szybko doprowadzić do wspomnianej we wstępie awarii. Osadzają się na ściankach rur odpływowych, nieustannie zmniejszając ich średnicę. Wieloletnie zaniedbanie stanu rur może skutkować całkowitym zatkaniem przepływu i koniecznością wymiany instalacji, co wiąże się z wysokimi kosztami. Separator tłuszczu ma na celu jego oddzielenie od reszty ścieków przed wypuszczeniem ich do kanalizacji, znacznie ograniczając ryzyko wystąpienia awarii.

Separatory są powszechnie stosowane w ubojniach i zakładach przetwórstwa mięsnego. Coraz większą popularnością cieszą się także w nowoczesnych gospodarstwach domowych. Nie mniej istotny okazuje się oczywiście w lokalu gastronomicznym, gdzie wszelkiego typu tłuszczy przepływają ogromne ilości.

Sposób działania separatorów do tłuszczu

Urządzenia te działają przede wszystkim na różnicy pomiędzy gęstością wody a tłuszczu oraz zasadach grawitacji. Wszystkie cięższe ciecze i elementy ścieków spływają na dno, a oleje roślinne i tłuszcze zwierzęce wypływają na powierzchnię. Separatory do tłuszczu prowadzą je do deflektora, który obniża tempo przepływu i odpowiednio dzieli strumień. Urządzenia zostają najczęściej wyposażone w dwa osobne zbiorniki, tj. osadnik służący do zbierania oddzielonych osadów i separator właściwy, w którym odbywa się grawitacyjne odseparowanie tłuszczy od wody. Wypływają one na powierzchnię i tworzą stale rosnącą warstwę, zatrzymującą się pomiędzy dopływem i odpływem, dzięki czemu nie przedostają się do rur kanalizacyjnych.

Zalety zaopatrzenia lokalu w separator tłuszczu

Największą zaletą gastronomicznych separatorów tłuszczu jest przede wszystkim ochrona rur kanalizacyjnych przed wystąpieniem awarii na skutek wieloletniego zaniedbania. Nie wymagają stałego czyszczenia, dzięki czemu lokal oszczędza nie tylko pieniądze konieczne do wydania na usunięcie usterki, ale także sporo czasu, który wiązałby się ze wstrzymaniem działalności. Wydajne separatory tłuszczu można znaleźć na gastro-swiss.pl

Równie istotne jest ich proste czyszczenie, znacznie łatwiejsze od oczyszczania z osadu rur kanalizacyjnych. Zdecydowanie warto wyposażyć swój lokal w separator; zabezpieczy restaurację przed wieloma przykrymi konsekwencjami wieloletniej działalności.

Dlaczego warto zaopatrzyć swój lokal w separator tłuszczu
5 (100%) 1 vote

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here