Biszkopt ciemny, bez glutenu czy pełnoziarnisty? Poznaj najlepsze przepisy!

Biszkopt to podstawa wielu ciast. Może być, jak w przypadku tortów czy rolad, przekładany kremami o różnych smakach i dekorowany polewą oraz owocami. Jak przygotować idealny biszkopt?

Biszkopt, choć ma bardzo prosty przepis, może być przygotowywany na różne sposoby, np. w wersji czekoladowej lub pełnoziarnistej. Dowiedz się jak przygotować biszkopt idealny!

Biszkopt ciemny – sprawdzony przepis na puszysty i miękki biszkopt!

Tradycyjny biszkopt można w łatwy sposób urozmaicić. Miłośnicy czekolady z pewnością rozsmakują się w biszkopcie z dodatkiem kakao. Dobry biszkopt jest puszysty i miękki. Jak go przygotować?

Do biszkoptu czekoladowego potrzeba mąki pszennej, jajek, drobnego cukru, cukru z wanilią, a także ciemnego kakao i proszku do pieczenia. Klasyczny biszkopt robi się niemal identycznie jednak bez dodatku kakao. Gdy upieczemy biszkopt w okrągłej formie będzie idealny na tort. Jeżeli skorzystamy z formy prostokątnej będzie świetnie nadawał się m.in. do ciast przekładanych. Szukasz sprawdzonego przepisu na lekki i puszysty biszkopt? Wejdź na https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/biszkopty-i-rolady/biszkopt-ciemny-czekoladowy-sprawdzony-przepis.

Pełnoziarnisty biszkopt? To możliwe

Biszkopt nie musi być zawsze przygotowywany z mąki pszennej. Równie dobrze można dodać do niego mąki, która zawiera ziarno pszenicy, żyta i orkiszu. W sklepach można kupić gotową mieszankę. Wówczas biszkopt będzie nie tylko pyszny, ale i zdrowszy.

Biszkopt bezglutenowy? Wypróbuj!

Biszkopt, zarówno kakaowy, jak i jasny, z nutą wanilii, można przygotować również w wersji bezglutenowej. Do jasnego biszkoptu potrzebujemy jajek, cukru, mąki ryżowej, ziemniaczanej i kukurydzianej, a także proszku do pieczenia i cukru wanilinowego. Do czekoladowej wersji biszkoptu należy dodać kakao.

Torcik czy przekładaniec?

Biszkopt to dopiero początek! Gdy już go upieczemy możemy skorzystać z niego na różne sposoby. Jednym z nich jest lekki torcik na pełnoziarnistym biszkopcie. Biszkopt, lekki i puszysty, świetnie współgra z lekkim kremem śmietankowym i świeżymi, soczystymi owocami.

Innym, świetnym pomysłem na deser jest ciasto cytrynowe z kremem jagodowym i białą czekoladą. Jest niezwykle orzeźwiające i bardzo owocowe. Cytrynowy biszkopt świetnie łączy się z kremem z białej czekolady i śmietanki, a także kremem jagodowym zrobionym na bazie jagód i serka mascarpone. Ciasto nie tylko smakuje wyjątkowo. Zachwyca też swoim wyglądem.

Miłośnicy czekolady będą z kolei w pewnością usatysfakcjonowani czekoladowcem. Kakaowe blaty przekłada się intensywnie czekoladowym kremem. Świetnie pasują do tego także wiśnie.

Biszkopt ciemny, bez glutenu czy pełnoziarnisty? Poznaj najlepsze przepisy!
Rate this post

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here